Sreda 23.02.2011.
04:51 >> 17:06h
Blic

Država pleni Mladićevu imovinu

Mladiću i njegovim srodnicima preti oduzimanje imovine
 
- Mladiću i njegovim srodnicima preti oduzimanje imovine u Srbiji, ali i u Makedoniji, i moguće još nekim zemljama. U pitanju su uglavnom nekretnine. Na udaru će se prvo naći novac, koji je zaplenjen u dosadašnjim pretresima objekata gde žive članovi njegove porodice. U pitanju je suma koja premašuje 150.000 evra - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

Istraga se odnosi i na kuću porodice Mladić u Beogradu u Ulici Blagoja Parovića 119 na Banovom brdu, na porodični stan Mladićevog sina Darka na Vidikovačkom vencu 83, a finansijskom istragom biće obuhvaćeno i preduzeće “Impakt” čiji je vlasnik Darko Mladić.
 

Pod istragom će se naći porodično imanje u Makedoniji, u selu Brodec kod Skoplja, gde Mladići imaju nedovršenu kuću. Ta kuća je jedna od najvećih u tom kraju, sa tri sprata, a nalazi se na kraju planinskog vikend-naselja od 200 kuća, u kome stalno žive samo dve porodice, Pankovi i Karadžoski.

Ratko Mladić
 
Inače, prema raspoloživim saznanjima, do sada je već nekoliko puta oglašavana prodaja te kuće, ali je do sada niko nije kupio.
 

Mladić je, inače, vojnu karijeru počeo u Makedoniji, 27. septembra 1965. godine kada je u Skoplju bio komandir automatičarskog voda 89. pešadijskog puka tadašnje Jugoslovenske narodne armije. Njegovoj supruzi Bosiljki i sinu Darku, koji imaju i makedonsko državljanstvo, od januara 2009. godine zabranjen je ulazak u Makedoniju, gde ih tretiraju kao pomagače haškog optuženika.
 

Tražiće se i istraga za imovinu Mladićevih rođaka u Bosni i Hercegovini, recimo za kuće u Sarajevu u kojima žive Mladićeva sestra i snaha Milica Avram i Radinka Mladić, u naseljima Vojkovići i Kasindol.

Vekarić: Traži se imovina stečena ratnim profiterstvom 

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je danas da je to Tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak za streljanje 1.800 Bošnjaka jula 1995. godine kod Srbrenice, a planirano je i sprovođenje finansijske istrage u tom slučaju.

Vekarić kaže da će u tom slučaju biti sproveden "multidisciplinarni postupak", koji pored krivične istrage obuhavata i finansijsku istragu do koje će doći shodno Zakonu o oduzimanju imovine krivičnim delom, kada se za to steknu zakonski uslovi. Ukoliko se finansijskom istragom utvrdi da su osumnjičeni imovinu stekli krivičnim delom, u ovom slučaju "ratnim profiterstvom", njima i njihovim srodnicima preti oduzimanje imovine, najpre privremeno, a potom i trajno, rekao je Vekarić.

Advokat: Mladići nemaju toliku imovinu

 

Miloš Šaljić, advokat porodice Ratka Mladića, rekao je da najave o eventualnom pokretanju finansijske istrage koja bi dovela do oduzimanja imovine porodici Mladić predstavlja nastavak pritisaka na ovu porodicu, istakavši da za to nema zakonskog osnova.

"Imovina se od nekoga može oduzeti samo ako je stečena krivičnim delom, što nije slučaj sa Mladićem kod koga je imovina stečena legalnim putem", rekao je Šaljić.

On ističe da Mladićeva porodica nema toliku imovinu o kojoj se piše, između ostalog nemaju kuću u Makedoniji, niti je prilikom pretresa kuće u Beogradu od porodice oduzeto 150.000 evra već oko 14.000, od čega 12.600 od njegovog sina Darka i 1.900 od njegove supruge Bose, što je bilo kućna ušteđevina.

"Reč je o nastavku pritisaka na porodicu Mladić, jer ne postoji zakonska osnova za oduzimanje njihove imovine. Kakve veze ima imovina Ratka Mladića sa njegovim rođacima. On u BiH ima samo jednu snahu i jednu sestru, a i oni su sirotinja, koja jedva sastavlja kraj sa krajem", kaže Šaljić.

 

Tužilaštvo za ratne zločine pokrenulo je pretkrivični postupak za streljanje 1.800 Bošnjaka jula 1995. godine kod Srbrenice, koje je, kako se sumnja, počinio 10. diverzantski odred Vojske Republike Srpske, koji je bio pod direktnom komandom Mladića kao komandanta Glavnog štaba Vojske RS.

Mladić je u Hagu optužen, osim za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenje običaja ratovanja, i za pljačku imovine. U optužnici se na nekoliko mesta konstatuje da su pljčkani stambeni, poslovni i verski objekti.

2024 © - Vesti online