Utorak 22.02.2011.
19:46
Beta

"Nema osnova za krivičnu odgovornost Šeksa"

To je rezultat prikupljanja obaveštenja o Šeksovoj ulozi u ratu koju je sprovelo Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku povodom podneska Inicijative mladih za ljudska prava i u vezi navoda iz poslednjeg izveštaja međunarodne organizacije Amnesti internešenel.

Vladimir Šeks

U tom izveštaju se pominje Šeks u kontekstu moguće odgovornosti za stradanje srpskih civila u istočnoj Slavoniji 1991. godine.

Tužilaštvo u saopštenju navodi da je razgovaralo s 13 osoba o Šeksovoj ulozi u ratu, kao i da su istovremeno proučeni i spisi tužilaštava u Vukovaru, Osijeku i Zagrebu kao i spisi Vojnog tužilaštva u Osijeku.

U tim tužilaštvima se sprovode istražne radnje radi utvrđivanja okolnosti stradanja civila i pronalaska neposrednih počinitelja i naredbodavaca.

"Iz sprovedenih izvida i dokaznih radnji, kao i prikupljenih podataka, dokumenata i drugih dokaza, Državno tužilaštvo ne nalazi osnova za dalje postupanje jer na temelju do sada utvrđenih činjenica i prikupljenih podataka nema osnova za sumnju da postoji krivična odgovornost Vladimira Šeksa za stradanje civila srpske nacionalnosti na području istočne Slavonije tokom 1991. godine", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nadležna državna tužilaštva i dalje rade na rasvetljavanju svih slučajeva ratnih zločina.

2024 © - Vesti online