Utorak 22.02.2011.
08:46
D. N. P. - Vesti

Otac Jovan "oživljava" Crnu reku

Manastir Crna reka dobija novo bratstvo
 



"Trenutno nas je osmorica, ali brzo će nas biti još više, jer mnogo mladih ljudi, posvećenih našoj crkvi i veri, želi da se zamonaši baš ovde pored moštiju Svetog Petra Koriškog Čudotvorca, zaštitnika manastira. Uslovi za zamonašenje sada su mnogo stroži, ne može baš svako u manastir i monahe, ali svima onima koji ovamo žele zbog spasenja svoje duše, zbog molitvi, posta, poslušnosti i Svetog Petra Koriškog, vrata našeg konaka širom su otvorena. Onima koji bi da se bave politikom, papom, ekumenizmom, globalizmom i drugim stvarima koje nisu posao monaha ovde više nema mesta", ističe novi iguman Crne reke, otac Jovan i naglašava da su tenzije odavno splasnule i da vernici i turisti u sve većem broju posećuju ovu svetinju.

Spas ispod kovčega

U narodu vlada verovanje da će svako ko uspe da zaspi ispod kovčega Svetog Petra Koriškog Čudotvorca izlečiti sve bolesti, veruje se da je višestruko lekovita i voda koja izvire u pećinama manastira. Uoči Petrovdana u odajama manastira "spava" po nekoliko stotina vernika i nevoljnika iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Po legendi, devojke koje služe na manastirskoj slavi, iste godine će se udati.

Manastir Crna reka imao je i po 25 monaha, decenijama je važio za najveću duhovnu školu u Raško-prizrenskoj eparhiji i "izvor" kadrova Srpske pravoslavne crkve.

Iz ovog manastira su ponikle vladike: Artemije, Justin i Teodosije, zatim Pantelejmon koji sada širi pravoslavlje u Južnoj Africi, otac Petar, Sava Janjić, otac Mihajlo, otac Gerasim, Sergej, Tekstit i mnogi drugi igumani značajnih manastira u zemlji i svetu.

Nakon što se vladika Artemije sukobio sa Crkvom, celo bratstvo, njih petnaestorica, krenulo je za njim, a u svetinji je, sa nekoliko iskušenika, ostao samo otac Mitrofan, koji je sada desna ruka igumanu Jovanu.

2024 © - Vesti online