Sreda 21.10.2009.
15:50
Tanjug

Medvedev u subotu sa liderima opozicije

Ona je dodala da je susret Medvedeva sa liderima partija, ranije planiran za 27. oktobar, pomeren na molbu opozicionih partija.

Komunistička partija Ruske Federacije (KPRF) Genadija Zjuganova, Liberalno-demokratska partija (LDPR) Vladimira Žirinovskog i Pravedna Rusija (PR) Sergeja Mironova, napustile su plenarnu sednicu Dume (donjeg doma parlamenta) 14. oktobra, nezadovoljni rezultatima na regionalnim i lokalnim izborima, održanim 11. oktobra.

Da se Genadij Zjuganov pita, izbori bi se održavali drugačije

LDPR i PR su se vratile 16. oktobra u salu Dume, a danas su to učinili i komunisti.


Predstavnici KPRF su prekid bojkota obrazložili „obavezom prema biračima“, budući da se razmatra nacrt federalnog budžeta, prenela je agencija Itar-Tass.

Zjuganov je danas zatražio da se formira predsednička i dumska komisija koja bi istražila nepravilnosti u vreme izbora. Lider komunista je, takođe, rekao da je neophodno izmeniti zakon i da se regionalni izbori održavaju samo po proporcionalnom sistemu.

"Izbori nadalje treba da se održavju samo po partijskim listama“, rekao je Zjuganov.

Itar-Tass je preneo izjavu šefa Centralnog izvršnog odbora Jedinstvene Rusije Andreja Vorobjova da je na regionalnim izborima u tri subjekta Federacije ta ruska vladajuća partija osvojila u proseku više od 60 odsto glasova, a na nivou lokalne samouprave u proseku 73,5 odsto.

2024 © - Vesti online