Utorak 22.02.2011.
04:06 >> 16:20h
Vestionline

Nisam pobegao, u Tripoliju sam!

Da li je Gadafi napustio Libiju?
 
Britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg izjavio je juče, na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu, da je "video neke informacije" koje ukazuju da je libijski predsednik otišao iz zemlje i da je na putu za Venecuelu.
 

Te navode su demantovali zamenik libijskog ministra spoljnih poslova Kalid Kajem i ministar informisanja Venecuele Andres Izara.


Gadafijev sin negira da su bombardovani gradovi

Sin libijskog lidera Moamera Gadafija, Seif al-Islam demantovao je da su oružane snage bombardovale gradove Tripoli i Bengazi, dodajući da su mete napada bila skladišta oružja izvan gradskih oblasti, javila je državna televizija.
 

Gadafijev sin negira da je bilo napada na demonstrante
 
"Oružane snage su bombardovale skladišta oružja daleko od naseljenih oblasti", prenela je televizija citirajući zvaničnu novinsku agenciju Jana.
 

Seif al-Islam negirao je ranije izveštaje da su oružane snage bombardovale Tripoli i Bengazi, preneo je AFP.
 

Prema izveštaju arapske satelitske televizije Al Džazire, vojni avioni su "bombardovali neke lokacije" u Tripoliju.

Ban Ki-Mun zgrožen zbog događaja u Libiji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun zgrožen je zbog vesti da je na demonstrante u Libiji otvorena vatra iz vojnih aviona i helikoptera, saopštio je njegov portparol.

Ban KI-mun zgrožen dešavanjima u Libiji

Generalni sekretar je zgrožen izveštajima medija da su libijske vlasti pucale na demonstrante iz vojnih aviona i helikoptera. Takvi napadi na civile, ako budu potvrđeni, predstavljaće ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava i generalni sekretar će ga najoštrije osuditi, ističe se u saopštenju.
 

Ban Ki-mun je ponovo pozvao na prekid nasilja u Libiji i u kontaktu je sa ključnim članicama UN u vezi sa razvojem situacije u toj zemlji, dodao je portparol generalnog sekretara UN.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj upozorila je danas vlasti Libije da se sistematski napadi protiv civilnog stanovništva u toj zemlji mogu smatrati "zločinima protiv čovečnosti".

"Sistematski i generalizovani napadi na civilno stanovništvo mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti. Vlasti treba hitno da obustave nezakonito nasilje prema demonstrantima", ocenila je Pilaj u saopštenju, podsećajući na upotrebu snajpera i vojnih aviona protiv civila koji protestuju.

Savet bezbednosti UN treba da održi vanrednu sednicu povodom situacije u Libiji, a Pilaj je navela da međunarodna zajednica treba da bude ujedinjena u osudi nasilja i da treba da preduzme akcije u cilju obezbeđivanja pravde za hiljade žrtava represije". 

2024 © - Vesti online