Ponedeljak 21.02.2011.
16:49 >> 19:08h
Fonet

Srpsko Tužilaštvo ispitivalo Purdu

 

Tihomir Purda na saslušanju

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić je rekao da je ispitivanje trajalo dva i po sata, a da je Purda odgovarao na pitanja koja su dostavile pravosudne institucije Srbije. Ispitivanju su prisustvovali predstavnici pravosuđa Srbije, Purdini branioci i predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine neće se izjašnjavati o slučaju hrvatskog veterana Tihomira Purde dok se ne saslušaju i druga dvojica osumnjičenih za zločine u Borovom naselju, izjavio je danas zamenik tužioca Bruno Vekarić. Vekarić je rekao da će ove nedelje biti saslušana još dvojica osumnjičenih da su zajedno sa Purdom učestvovali u ratnom zločinu.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da će Srbija najverovatnije odustati od zahteva za izručenjem Tihomira Purde, "jer su nejgove izjave jedini dokaz protiv njega", a da bi hrvatski veteran već za nedelju dana mogao da se nađe na slobodi.

 
Purdin advokat Josip Muselimović smatra da je njegov branjenik na današnjem saslušanju dokazao svoju nevinost vezanu za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine. Po okončanju ispitivanja Muselimović je rekao novinarima da je Purda, iako nije morao, odgovarao na sva pitanja sudije Istražnog suda u Beogradu i Tužilaštva Srbije.

"Nakon ispitivanja Tužilaštva BiH, istražnog sudije Suda za ratne zločine u Beogradu i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, sasvim je jasno da je Tihomir Purda nevina osoba i svako njegovo dalje zadržavanje u pritvoru bila bi najgrublja povreda njegovih osnovnih ljudskih prava i sloboda", izjavio je Muselimović.

Muselimović je izrazio očekivanje da će Apelaciono veće Suda BiH osloboditi Purdu i istakao da je "Purda bio zatvoren u logoru u Srbiji kod Niša tokom devet meseci 1991. godine, kada je brojne iskaze o svojim zločinima nad Srbima potpisao pod prisilom i batinama".
 

Purda se nalazi u pritvoru od 5. januara, kad je na graničnom prelazu Orašje u BiH uhapšen na osnovu poternice Srbije koja ga tereti za ubistva srpskih ranjenika i bolesnika u Vukovaru 1991. godine. 

Protest branitelja u Rijeci

 

Ispred Konzulata Srbije u Rijeci jutros se okupilo desetak bivših hrvatskih vojnika kao znak podrške Tihomiru Purdi i Veljku Mariću koje Srbija sumnjiči za ratne zločine. Noseći transparente "Zatrubi za Purdu i Marića" okupljeni su stajali uz put, raspoređeni u razmaku od nekoliko metara, okrenuti ka automobilima.

 

Konzul Zoran Milivojević kaže da je ispred zgrade Konzulata pojačano obezbeđenje policije i da za sada nema nikakvih incidenata, javljaju hrvatski mediji.

 

Optužnica tereti Veljka Marića (60) da je 31. oktobra 1991. godine, kao pripadnik paravojnih hrvatskih snaga Zbora narodne garde, u selu Rastovcu, opština Grubišno Polje, ušao u kuću 66-godišnjeg civila Petra Slijepčevića i ubio ga iz automatske puške. Za taj zločin Mariću se već sudi u Beogradu, gde je pritvoren pošto je 18. aprila 2010. godine uhapšen u Dimitrovgradu, na graničnom prelazu Srbije s Bugarskom.

2024 © - Vesti online