Ponedeljak 21.02.2011.
15:32
Fonet

Švajcarkinja traži grobove nestalih na KiM

Valeria Braze

Posle 12 godina od okončanja sukoba zadatak Valerije Braze, stručnjak za ljudska prava iz Ženeve dobila je zadatak da pomogne forenzičarima u identifikaciji ostataka žrtava. Ona kontaktira sa porodicama koje još tragaju za svojim članovima, pokušava da ih nagovori da daju uzorke krvi radi DNK analiza i traži tragove mogućih grobova.

DNK uzorci su uzeti sa svih tela u mrtvačnici u Prištini, ali u oko 320 slučajeva njih nije bilo moguće indentifikovati, jer nije bilo uzoraka za upoređivanje. Tokom 2010. godine krv za upoređivanje je dalo 20 porodica. Prilikom utvrđivanja identiteta u tri slučaja su se desile greške pa su porodice preuzele i sahranile tela potpunih stranaca. Do greške je došlo 1999. kada su tela ponovo sahranjena, a da nisu bila na pravi način naučno identifikovana, navodi sajt.

Braze objašnjava da je Međunarodni sud u Hagu posle sukoba na Kosmet poslao tim stručnjaka koji je locirao grobnice i izvadio hiljade tela s ciljem prikupljanja podataka o ratnim zločinima.

"Identifikacija žrtava nije bila uvek prioritet, a neki timovi su čak ponovo pokopali tela bez ostavljanja podataka gde su ona zakopana", kaže Braze.

Statistike ukazuju da je oko 10 odsto tela pronađenih i sahranjenih 1999. bilo pogrešno identifikovano. Međunarodni komitet Crvenog krsta sada pregleda ta dokumenta ne bi li pronašli trgove koj bi ih odveli do mogućih grobova.

MKCK je bio prisutan na Kosmetu tokom sukoba i ima liste nestalih osoba koje zvaničnici smatraju referentnim dokumentima. Lista nestalih osoba je smanjena sa više od 6.000 na 1.822 najviše zahvaljujući razmeni informacija koje su ponudila udruženja porodica nestalih osoba, navodi sajt.

2024 © - Vesti online