Ponedeljak 21.02.2011.
11:01
N.S.P.

Putin dovlači bagere u Srbiju

Naime, Rusi nameravaju da u Srbiju dopreme najsavremeniju mehanizaciju koju sada koriste za izgradnju objekata za potrebe Zimske olimpijade u Sočiju 2014. godine i da započnu posao sa srpskim partnerima. Prema izvorima "Vesti" ruske firme zainteresovane su da grade u Srbiji velike infrastrukturne projekte, od puteva do železnica, a u "igri" je i gradnja metroa.

Prethodnica ruskih neimara: Vladimir Putin

Politički analitičari ističu da Putin u našu zemlju dolazi u vreme velike unutrašnje krize, a period oko obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja odabran je kako bi se srpska javnost podsetila ko im je od velikih sila pravi prijatelj.


I ruski predsednik Dmitrij Medvedev u posetu Beogradu 2009. godine je došao 20. oktobra, na dan kada je Crvena armija oslobodila Beograd 1944. godine.
Analitičari ističu da su ekonomski odnosi dve zemlje u stalnom usponu.

Srbija je lane uspela izvozom da pokrije 25 odsto uvoza iz Rusije, što je značajno više nego proteklih godina.

Medvedev bio već dva puta


Sadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev dolazio je u Srbiju u dva navrata - u februaru 2008, nakon potpisivanja sporazuma o energetskoj saradnji Srbije i Rusije i prodaji Naftne industrije Srbije ruskom Gaspromnjeftu, a zatim i u zvaničnoj poseti Beogradu 20. oktobra 2009. godine. Medvedev je dobio odlikovanje od SPC, postao je prvi strani državnik koji je govorio u Skupštini Srbije.

Ukoliko znamo da tri četvrtine uvoza iz Rusije čine nafta i gas, tako da se ako se izuzme polje energetike, jasno vidi da Srbija praktično ima ravnotežu sa Rusijom.


Otvoreno je i pitanje ruskog interesovanja za kupovinu Telekoma. Osim toga, Rusija nastoji da obezbedi da eventualne promene u vlasti, bilo kroz rekonstrukciju, bilo na novim izborima, ne utiču na dosadašnje sporazume, koje su dve zemlje potpisale.


Očekuje se da će se Putin sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem.


Krajem naredne nedelje u Beograd bi trebalo da stigne prethodnica ruskog premijera koja će biti sastavljena od članova njegovog kabineta i ljudi iz sektora bezbednosti koji bi u Beogradu ostali nedelju dana kako bi ugovorili sastanke i bezbednosnu proceduru.


Nije poznato koliko dana će trajati poseta. Putin je poslednji put posetio Beograd u svojstvu predsednika Rusije 2001. godine, a u planu je bila još jedna njegova poseta (2007. godine), ali je ipak otkazana.  

2024 © - Vesti online