Ponedeljak 21.02.2011.
08:00
Vestionline

Za sve ljubitelje kafe

Poslastica kojoj nećete odoleti
 

 

Potrebno je:

- 8 žumanaca,

- 300 g šećera,
- 1/4 šlaga,

- lista želatina,
- 3/4 litre mleka,

- 1/4 litre kave,
- 1 štapić vanile,
- malo bademovog ulja.

 

Priprema:

Stavite mleko na vatru i dodajte kafu i štap vanile. Ako želite da boja krema bude intenzivnija dodajte mleku i jednu kašičicu, instant kafe i jednu kašičicu kafe u zrnu. Čim se mleko skuva, sklonite ga s vatre i procedite ga.

Stavite želatin u hladnu vodu da omekša. U drugoj posudi mešajte žumance sa šećerom sve dok ih ne umutite tako da budu penasti. Dodajte polako vruće mleko, mešajući kašikom da se jaja ne zgrušaju.

Stavite posudu na slabu vatru i kuvajte krem sve dok se dobro ne ukuva, ali ne sme da proključa. Da biste bili sigurni da je dobro kuvan, učinite sledeće: umočite u kremu drvenu kutlaču, pređite preko nje prstom, trebalo bi da ostavi trag.

Pre nego što skinete krem s vatre, dodajte želatin, dobro oceđen od vode, i dobro promešajte kašikom da se rastopi. Sklonite krem sa vatre i ostavite da se ohladi. Povremeno mešajte da se ne bi stvorila skrama na površini.

Ulijte je u činiju cedeći kroz gazu. Umutite šlag i dodajte ga kašikom u proceđen krem, mešajući polako da se spoji.

Namažite malo bademovog ulja ili likera unutarnju stranu kalupa, pa ulijte u njega pripremljen krem. Stavite ga u najhladniji deo zamzivača i ostavite nekoliko sati.

U trenutku služenja zamočite kalup u vruću vodu, pa iskrenite kolač na okrugli tanjir. Krem možete ukrasiti kolačićima od badema ( ili drugim biskvitima po želji) i celim zrnima kafe.

2024 © - Vesti online