Ponedeljak 21.02.2011.
08:00
Sarajevo-x

Oralni seks opasan po zdravlje!?

Virus HPV je polno prenosiv
 

Kažu da je ljudski papiloma virus koji se prenosi tokom nezaštićenog seksa kriv za zabrinjavajući porast potencijalno smrtonosnog raka grla u poslednjih nekoliko decenija. Lekari su pozvali dečake da se vakcinišu protiv HPV-a, baš kao i tinejdžerke da spreče širenje bolesti.

Stručnjaci ističu kako je polno prenosivi HPV veći uzrok nekih vrsta oralnog raka nego duvan. Napominju i kako se ne zna pouzdano da li vakcina protiv HPV-a štiti i od oralne infekcije koja u konačnici dovodi do raka, iako se navodi kako vakcina sprečava infekciju u 90 odsto slučajeva. Inače, samo u Velikoj Britaniji od raka grlića materice umire gotovo 1.000 žena svake godine, a lekari su zabrinuti da su polno prenosivi virusi uzrok porasta oboljenja od karcinoma.

Ne odnosi se to samo na Veliku Britaniju, u SAD-u su se slučajevi oralnog karcinoma povezanog s HPV-om udvostručili u poslednjih 20 godina. U Švedskoj je u 1970-im oko četvrtina karcinoma krajnika bila povezana s HPV-om, ali sredinom 2000-ih ta brojka bila je 90 odsto.

"Što više partnera ste imali, a posebno ako ste upražnjavali oralni seks, to su vam veće šanse da zarazite bilo koji dio usne šupljine", upozoravaju stručnjaci.

2024 © - Vesti online