Nedelja 20.02.2011.
14:52 >> 18:46h
Blic

Gadafijevi snajperisti pucaju na demonstrante

Sve masovniji protesti u Libiji
 

BBC prenosi i izjave očevidaca, koji su opisali scene haosa, pošto snajperisti s krovova zgrada pucaju na demonstrante dok se bore protiv vladinih snaga. Bolnički izvori u Bengaziju navode da je u jednu lokalnu kliniku prebačeno nekoliko stotina povređenih demonstranata.

Lokalna doktorka je izjavila za BBC da je libijska vojska tokom sahrane u subotu upotrebila teško naoružanje i da je u samo jednu bolnicu doneto najmanje 45 tela i 900 ranjenih.


Većina je zadobila povrede od vatrenog oružja, uglavnom u glavu, vrat i grudi, rekla je doktorka, dodajući da je bila u kontaktu sa drugim bolnicama u Bengaziju i da su i one prepune i da nisu u mogućnosti da prebroje žrtve.
 

Situacija u Bengaziju i Al-Baidi, takođe na istoku zemlje, potpuno je izmakla režimskoj kontroli. Demonstranti su postavili svoje barikade i mnogi su proveli noć na otvorenom i planiraju novi skup protiv režima Moamera el-Gadafija.
 

Katarska televizija Al-Džazira javila je danas, pozivajući se na izjave očevidaca, da duge kolone vojnih vozila putuju ka istočnom delu Libije, prema gradovima Bengazi, Baida i Tobruk.

Libija: Borba protiv režima
 


Al-Džazira prenosi da se protest širi i ka zapadu zemlje, gde građani Misurate mirno demonstriraju protiv ponašanja policije, ali ne i protiv samog režima.
 

Svetski mediji navode da konfuzija vlada u celoj Libiji i da se zbog ograničenog kretanja stranih novinara i ograničenog i negde prekinutog pristupa internetu i mobilnoj telefoniji, nemoguće proveriti neke informacije s lica mesta.
 

Strane agencije navode da libijski državni mediji šturo prenose šta se događa u zemlji, a libijska državna televizija prikazala je sinoć snimke skupova, organizovanih u znak podrške Gadafiju, kao i saopštenja vlade da je povećala plate zaposlenim u javnom sektoru i oslobodila oko sto političkih zatvorenika.

Libija je jedna od nekoliko arapskih zemalja koju potresaju prodemokratske demonstracije nakon zbacivanja predsednika Tunisa Zine El Abidina Ben Alija u januaru.

Srbi za sada bezbedni

 

Srpski državljani u Libiji, gde već nekoliko dana traju nemiri, za sada nisu ugroženi, ali im je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo danas da u toj zemlji ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti.


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je u stalnom kontaktu sa ambasadorom Srbije u Libiji i aktivno prati tamošnja dešavanja, rečeno je beogradskim agencijama u tom ministarstvu povodom demonstracija u Libiji, gde su od srede najmanje 173 osobe poginule.


Ambasada u Tripoliju je u kontaktu sa državljanima Srbije i oni trenutno nisu ugroženi, rekli su u Ministarstvu spoljnih poslova.


Ministarstvo je preporučilo državljanima Srbije koji žive ili trenutno borave u Libiji da ne učestvuju na javnim skupovima i da se pridržavaju mera bezbednosti.


MSP i ambasada Srbije će, kao i do sada, nastaviti da prate događanja u Libiji i biće na raspolaganju svim našim građanima radi pružanja svake vrste pomoći, rečeno je agencijama u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

2024 © - Vesti online