Nedelja 20.02.2011.
11:16
Vestionline

Srbi sve više stežu kaiš

Samo prošle godine kupovna moć građana oslabila je za 25 odsto, a talas poskupljenja osnovnih životnih namirnica koji je počeo 1. avgusta 2010. nastavljen je do danas, piše ''Blic''.

Meso u Srbiji je postalo luksuz

Od početka ove godine poskupili su mleko, meso, jaja, brašno, šećer, ulje, voće i povrće, a u nekim gradovima i hleb, čime je standard građana dodatno oslabio, što se odrazilo na promet na pijacama i u prodavnicama.

Poslednja istraživanja agencije "Gfk" pokazuju da je 16 odsto građana odustalo je od velikih kupovina, 82 odsto njih kaže da u nabavku idu jednom nedeljno, dok se 30 odsto njih izjasnilo da sebi više ne može da priušti impulsivnu kupovinu koja podrazumeva čokoladicu uz mleko i hleb, navodi beogradski list.

Za velike kupovine građani su u proseku izdvajali 4.400 dinara, a za male 419 dinara po računu, ali je sada odlazak u nabavku postao ređi, količina kupljene robe manja, pa su se kolica pretvorila u korpu.

Za građane Srbije luskuz je postalo juneće i teleće meso, trajne kobasice, kajmak, sir, maslac, voćni jogurt, slatkiši, grickalice, sokovi, alkoholna pića i jelo van kuće.

2024 © - Vesti online