Nedelja 20.02.2011.
13:03
P. Arsić - Vesti

Amerika neće islamsku Bosnu

Podele bi bile opasne: Danijel Server

Danijel Server, potpredsednik američkog Instituta za mir, dugogodišnji je diplomata koji je do 1998. godine radio kao visokocenjeni službenik u obaveštajnoj službi Stejt departmenta, a pre toga je od 1994. do 1996. godine bio američki izaslanik za muslimansko-hrvatsku federaciju u BiH.


Povod za Serverovo otvoreno pismo Montgomeriju, koje su sarajevski mediji toliko žurili da objave, pa nisu stigli ni da ga prevedu, pa je objavljeno na engleskom jeziku, bio je nedavni Montgomerijev intervju u kojem je kao jedno od rešenja za BiH naveo njen raspad i otcepljenje RS.


Navodeći da on lično nema ništa protiv što je Montgomeri za mesečnu platu lobista lidera SNSD-a Tomislava Nikolića, Server bivšeg ambasadora u Zagrebu i Beogradu pita "čije stavove iznosi u intervjuu u kojem poziva na disoluciju BiH.


- Podele koje Montgomeri predlaže sigurna su formula za ponovno paljenje sukoba na Balkanu, sa razornim dejstvom, uključujući i formiranje islamske Republike u centralnoj Bosni - navodi Server i pita Montgomerija da li se seća:


- Mi to nazivamo "neodrživim ostatkom islamske Republike koja bi bila platforma za iranske teroriste u Evropi. Teško mi je videti šta je tu u interesu SAD i Srbije. Ali nema potrebe da Montgomeri više misli o tome - ocenio je Server.
 

Nikoliću, džabe trošiš novac!

Šta Montgomeri radi za Nikolićev novac? On će pozvati svoje stare prijatelje u SAD, Savetu za nacionalnu bezbednost i Kongresu da zakaže sastanke. To je ono što bi Nikolić, kao šef stranke koja je u Skupštini Srbije, trebalo i mogao da uradi preko svoje sekretarice ili srpske ambasade - ciničan je Server.
Nudeći Nikoliću da mu on besplatno zakaže sastanke, ako mu ne uspe preko sekretarice, Server pismo završava rečenicom: "Trošiš svoj novac, Tomislave!"

2024 © - Vesti online