Nedelja 20.02.2011.
06:21
Beta

U Mlečnom putu 500 miliona naseljivih planeta!

Galaksija Mlečni put - osim nas, možda ima još nekoga...
 

Tih 500 miliona planeta se nalazi u "ne previše vrućoj" i "ne previše hladnoj zoni", što omogućava razvijanje živih organizama. Do tog broja se došlo na osnovu prvih rezultata posmatranja s teleskopa Kepler američke organizacije za istraživanje svemira NASA.


Jedan od glavnih naučnika koji rade na teleskopu Kepler, Vilijam Borocki, rekao je da su naučnici razmotrili broj planeta koji su pronašli u prvoj godini pretrage malog dela neba i onda procenili koliko je verovatno da zvezde da imaju planete.


Naučnici su zaključili da svaka druga zvezda ima planete i da jedna od 200 zvezda ima planete koje se nalaze u zoni koja omugućava postanak života, rečeno je u subotu na godišnjem skupu Američkog udruženje za napredak nauke.


Za sada je teleskopom Kepler pronađeno 1.235 planeta, od kojih se 54 nalaze u zoni u kojoj može da nastane život. Glavni cilj misije Keplera nije ispitivanje pojedinih planeta, već da astronomima da uvid u to koliko planeta, posebno potencijalno naseljivih, postoji u našoj galaksiji.

2024 © - Vesti online