Nedelja 20.02.2011.
06:52
Blic

Država bacila 100 miliona € niz vetar!

Gde ima, tu se i prosipa. Osim u Srbiji, tu se nema, ali se takođe prosipa...
 

Spisak neodgovornih poteza države je velik i govori o totalnoj neodgovornosti srpske vlasti prema srpskom narodu. Samo afera “satelit” nas je koštala 27 miliona evra, a veliki novac, oko million evra, smo izgubili i zbog propusta u radu srpskih državnih službenika u slučaju Miladina Kovačevića.


Budžet Srbije je trpeo i zbog pogrešnog poslovnog poteza “Torlaka” koji nas je u 2009. godini koštao više od 400.000 evra. Da li zbog loše procene, ali ovaj proizvođač cepiva je kupio 200.000 vakcina protiv gripa koje je morao da uništi jer nije mogao i da ih proda.


Državna ruka, naravno, sve vreme je bila u džepu poreskih obveznika. Čak i u slučaju Zorice Tomić, ambasadora Srbije pri Unesku, kojoj je Vlada svakog meseca za rentiranje luksuzno opremljenog stana u najelitnijem delu Pariza, plaćala 7.000 evra.

Veliki novac se troši i zbog bahatosti vladnih funkcionera. Poslednji izveštaj državnog revizora pokazuje da je bilo ministara koji su trošili i ono što nisu imali.


Ljubomir Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, kaže da se teško može očekivati veća odgovornost Vlade.


- Ništa se neće promeniti. Mi smo u predizbornoj, možda i izbornoj godini kada potrošnja može samo da jača. S druge strane, beležimo deficit i u teškoj smo ekonomskoj krizi. U takvoj situaciji bi bilo logično da trošimo po prioritetima. Afera “satelit” je primer bespotrebnog troška, ali isključućući te ekstremne situacije ministri su se i u mnogim drugim prilikama neodgovorno ponašali - kaže Savić za “Blic”.

2024 © - Vesti online