Subota 19.02.2011.
18:39
Vestionline

Dodik: Svet kriv za stanje u BiH

Dodik: Međunarodna zajednica nameće uslove
 


"BiH je ušla u dodatne probleme onog trenutka kada je međunarodna zajednica ovde nametnula princip poštovanja duha, a ne slova Dejtona. Da se poštuje slovo, mi ne bismo danas imali ovakvu situaciju u kojoj oni pokušavaju da izraze čuđenje zašto neke stvari ne idu", rekao je Dodik.
 

Predsednik RS je rekao da su osnovni principi Dejtonskog sporazuma "balans, konsenzus i rotacija", što je, kako je naveo, narušeno kada je u BiH Pedi Ešdaun bio visoki predstavnik, koji je ukinuo princip rotacije u Savetu ministara BiH.
 

"Ako treba tražiti krivca za sadašnju situaciju u BiH onda neka ga traže u međunarodnoj zajednici", poručio je Dodik, navodeći da je RS završila implementaciju izbornih rezultata i odredila delgaciju u Domu naroda BiH, kao i predstavnike u kolegijumu Predstavničkog i Doma naroda iz RS.
 

On je naglasio da RS interesuju četiri ministarska mesta u Savetu ministara i izbor skupštinskog rukovodstva i dodao - "mi ne prihvatamo nikakvu platformu Socijaldemokratske partije (SDP), jer je nismo zajedno ni radili, ona nije naša i neće biti ni potpisana ni prihvaćena".
 

Dodik je ponovio da je nemoguće da lider SDP Zlatko Lagumdžija bude predsedavajući Saveta ministara i ministar inostranih poslova BiH, jer bi to značilo dati mu "mikrofon da radi protiv nas".
 

"Mesto ministra inostranih poslova ovaj put treba da pripadne Srbima", rekao je Dodik, dodajući da će biti veoma teško konstituisati Savet ministara BiH. On je rekao da nema izbora rukovodstva Parlamenta BiH dok se ne manifestuje skupštinska većina za izbor Saveta ministara BiH.

2024 © - Vesti online