Subota 19.02.2011.
17:36
Vestionline

Srbi gledaju rijaliti programe jer su besni

Jovan Marić: Iskonska potreba za nasiljem čini da čovekova muka izgleda manje
 

Trenutno, na televizijama u Srbiji se emituju dva takva programa - "Parovi" i "Dvor": prvi je pre nekoliko dana obeležila tuča bivšeg fudbalera Saše Ćurčića sa muzičarem Gruom, dok su čak dvojica učesnika "Dvora" posle žestokih svađa završila u Hitnoj pomoći.

Epilog - Republička radiodifuzna agencija pokrenula je prekršajni postupak protiv TV "Pink".

Psiholog Jovan Marić ocenjuje da je velika gledanost rijaliti programa rezultat iskonske potrebe za gledanjem nasilja jer u svakom čoveku postoji agresivni deo koji ga navodi da gleda stvari u poređenju sa kojima "njegova muka i nevolja izgledaju manje".


Deo objašnjenja za veliku popularnost rialitija je i u stanju društva u Srbiji, rekao je Marić, objašnjavajući da ljudi, zbog niskog životnog standarda, nemaju novca za pozorište, zimovanja, letovanja... pa zbog toga više gledaju televiziju.


"Takođe, postoji sprega između pisanih medija i televizije, jer u većini dnevnih novina, na srednjim stranama, stoje bombastični naslovi o učesnicima i njihovim svađama, tako da čovek prosto ne može da izbegne te informacije", naveo je Marić.


Po njegovim rečima, količina negativnosti u takvim programima mora stalno da se povećava kako bi se zadovoljile potrebe gledalaca.

Samo jaka ličnost može da podnese rijaliti torturu

 

I učesnica nedavno završene "Farme" Zorana Pavić se slaže da najveću gledanost televizijama donose svađe i agresivna ponašanja, kao i da profesionalni timovi, prilikom izbora ekipe, imaju na umu osobe poznate po "jeftinim provokacijama i prizemnom ponašanju".

"Tokom svađe svašta mi je prolazilo kroz glavu. Međutim, stabilna sam ličnost, imam samokontrolu i odlučila sam se na ignorisanje. Da sam bilo šta uradilia u fizičkom smislu, pobedila bi primitivna i prizemna provokacija, a ne poruka koju sam ja poslala, a to je da se konflikt može rešiti mirnim putem", rekla je pop pevačica koja je zbog verbalnog vređanja od strane Vesne Vukelić Vendi rešila da podnese krivičnu prijavu.


Oni se, kako je kazao, vremenom navikavaju na određenu količinu nasilja i "traže sve žešće prizore", a veliku ulogu u kreiranju situacije u nekom od tih programa imaju oni koji biraju učesnike.

Sve je počelo 2005. godine, kada je produkcijska kuća "Emoušn" uvela prvi globalni rijaliti "Veliki Brat", da bi usledile "Operacija trijumf", "Survajver", "Farma", "Parovi" i "Dvor".


Koliko je takav šou program popularan u Srbiji, potvrđuje podatak da je finale trećeg serijala "Farme" pratilo tri miliona gledalaca, dok je bar deo tog rijalitija, koji su obeležile stalne svađe, psovke i sukobi, gledalo skoro 6,5 miliona gledalaca.
 

2024 © - Vesti online