Subota 19.02.2011.
13:42
Vestionline

U Bahreinu vojska se povukla, u Jemenu poginula osoba

Vojska je povukla tenkove i oklopna vozila, koje je u četvrtak uputila na trg u Manami, posle početka antivladinih demonstracija, javio je Frans pres na licu mesta. Šiitski opozicioni vođa u Bahreinu Abdel Džalil Halil Ibrahim zatražio je ostavku vlade i povlačenje vojske sa ulica Maname, kao uslov da opozicija prihvati poziv za dijalog sa vlastima.

Bahreinske vlasti napravile su ustupak opoziciji i povukle su vojsku sa ulica
  

"Kako bismo pokrenuli dijalog, vlada treba da podnese ostakvu, a vojska da se povuče sa ulica Maname", izjavio je Ibrahim, vođa partije Vefak, glavne opozicione šiitske partije u Bahreinu.

"Za sada ovo nije dijalog, već govor oružja", dodao je on, aludirajući na sukobe između vojske i demonstranata u kojima je sinoć najmanje 95 osoba povređeno.

U protestima koji su počeli u ponedeljak poginulo je najmanje pet ljudi, a više od 200 je povređeno. Demonstranti od sunitske kraljevske porodice traže da veća prava dobiju većinski šiiti, koji se već dugo žale da su izuzeti iz procesa donošenja odluka u toj najmanjoj arapskoj državi.

Mnogi demonstranti traže od vlade da obezbedi više radnih mesta i oslobodi političke zatvorenike, a neli traže i da cela dinastija, koja vlada Bahreinom više od 200 godina, bude svrgnuta.

Ponovo neredi u Jemenu

Jedna osoba je poginula, a pet je povređeno u protestima u prestonici Jemena, Sani. Kako prenosi agencija Asošijeted pres, demonstranti su u subotu ujutru u protestnoj šetnji između univerziteta u Sani i Ministarstva pravde uzvikivali "Narod hoće da režim padne".

Očevici navode da je policija u civilu bacala kamenice i pucala na demonstrante, kada je jedna osoba poginula. Prema izjavama stanovnika grada Adena, više grupa ljudi je palilo zgrade vladinih institucija u tom gradu, ali policija na to nije reagovala.

U protestima u Jemenu u poslednjih devet dana poginulo je sedam ljudi, a više od 150 je ranjeno.

2024 © - Vesti online