Subota 19.02.2011.
09:11
Beta

''Možemo da pričamo o bilo čemu, ali o parama - ne''

"Vlada je sa Sindikatom obrazovanja Srbije potpisala protokol, koji se pokazao kao dobar. Postavlja se pitanje šta je motiv sindikata koji su nastavili štrajk i ne prihvataju taj protokol. Da li je to vršenje permanentnog pritiska? Mi više o parama nećemo razgovarati, a o svemu ostalom smo se dogovorili", kazao je Obradović gostujući
na Radioteleviziji Srbije (RTS).

Ne razgovaramo više o parama: Žarko Obradović (desno)
 

Ministar je naveo da su predstavnici sindikata koji su u štrajku svojim Glavnim odborima obećali nerealne ciljeve i da sad nemaju snage da prekinu taj štrajk.

On je naveo da se 95 odsto budžeta Ministarstva prosvete troši za plate zaposlenih i da nije tačna kritika sindikata o neracionalnoj potrošnji tog budžeta. Obradović je kazao i da je dobio predloge od školskih uprava o nadoknadi izgubljenih časova tokom štrajka i naveo da neki predlažu da se nadoknada obavi subotama, neki tokom prolećnog raspusta, kao i produžetkom školske godine.

"Videćemo koje je rešenje najidealnije za nadoknadu časova", kazao je ministar i ocenio da bi bilo doboro da predstavnici sindikata koji su pozivali na štrajk objasne roditeljima kako će biti nadoknađeni izgubljeni časovi.

Predstavnici prosvetnih sindikata, koji štrajkuju od 28. januara i predstavnici vlade juče nisu postigli dogovor da zaposlenima u osnovnim školama plate do kraja godine budu veće za 20 odsto. Predsednik sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović rekao je agenciji Beta da će štrajk biti nastavljen kao i da će razgovori sa nadležnima biti nastavljeni naredne sedmice.

2024 © - Vesti online