Subota 19.02.2011.
13:02
M. Jakšić - Vesti

Sve u korist srpske štete

Nikola Sužnjević, predsednik Veća srpske manjine sisačke županije
 

- Opredeljujući se za ovaj korak vodili smo računa o krupnim SDSS-ovim koalicionim neuspesima na štetu Srba i nedemokratskoj prirodi srpske manjinske zajednice. Činjenica da se u Hrvatsku realno vratilo samo između 60.000 i 70.000 izbeglih Srba, od čega ih je već umrlo najmanje 15.000, teški je debakl SDSS-a zbog koga ta stranka ni pred kime ne snosi odgovornost - kaže Sužnjević.

Zašto je izostala ta odgovornost?
- Zbog blokade bilo kakvog dijaloga i diskusije unutar srpske manjinske zajednice. Takva nedemokratska atmosfera je proizvod svesne i namerne politike koja najodgovornije oslobađa odgovornosti, čemu presudno doprinosi sukob interesa u kom se nalazi Milorad Pupovac kao najuticajniji srpski političar. On je spojio funkciju predsednika Srpskog narodnog veća i funkciju potpredsednika SDSS-a i tako strateške interese SNV-a podredio pragmatičnim interesima svoje stranke.

Kakva su prva reagovanja na osnivanje IPS-a?
- Pošto smo na konferenciji za novinare napali SDSS zbog visoke otkupne cene stanove koje su Srbi dobili, ili treba da dobiju kao zamenu za njihove nekadašnje i oduzete im stanove, iz te srpske stranke su odmah reagovali saopštenjem da će o toj ceni tražiti nove pregovore s vladom. Javljaju nam se pripadnici srpske zajednice iz raznih delova Hrvatske. Slična građanska incijativa osnovana je i na području zadarskog zaleđa i Bukovice. Očigledno je da moramo da se samoorganizujemo kako bismo popunili ogromnu provaliju koja se nalazi između naše velike muke i onih čiji je zadatak da nas oslobode nevolja u kojima se nalazimo.

Verujete li da će cena kvadratnog metra stanova o kojima je reč biti manja?
- Ne verujem. Jer tu se ne radi samo o finansijskim već i nekim strateškim interesima hrvatske države. Pošto po aktuelnoj ceni velika većina Srba neće moći da otkupi te stanove oni će ostati državi koja će ih onda podeliti nekome drugome. Mogu zamisliti kako će na takav zahtev vladajuća stranka odgovoriti SDSS-u. Jesmo li vam omogućili da ponovo među Srbima dobijete izbore? Pa šta onda hoćete?
 

Austrougarska poklonila, Hrvatska otela

Veliku pažnju u programu poklanjate zemlji koju su izbegli Srbi ostavili iza sebe.
- Nedavno sam došao do podatka da je hrvatska država na sebe prepisala sve zemljišne površine koje je Srbima svojevremeno poklonila Austrougarska. Reč je o hiljadama hektara zemlje - na Baniji i Kordunu, u Lici i Slavoniji. Podnećemo ustavnu tužbu zbog toga jer se po međunarodnim propisima ne može tako postupati prema imovini izbeglica i ljudi koji su u postupku povratka iz izbeglištva.

2024 © - Vesti online