Petak 18.02.2011.
20:31
Vestionline

Tribunal: Nismo autori izveštaja o trgovini organima, ali...

Pojedini strani i domaći mediji tvrde kako su došli u posed poverljivog dokumenta koji ukazuje da je Haški Tribunal 2003. godine dobio izveštaj o trgovini organima na Kosovu i u Albaniji u kojem su izneti dokazi za zločine počinjene tokom 1999. godine.
Neki od tih tajnih dokumenata, na oko 30 strana, datirani na 30. oktobar 2003. godine, navodno je tadašnju šef misije Haškog tribunala u Prištini i Skoplju Emon Smit poslao faksom tadašnjem šefu istrage Haškog tribunala Patriku Lopezu Teresu, prenosi RSE.

Prekinuli istagu po nalogu Saveta bezbednosti: Haški tribunal
 

Svinen je ocenio da se, očigledno, radi o poverljivim dokumentima.


"Možemo potvrditi da je prva strana, memorandum faksa poslatog Lopezu Teresu od strane Smita, izgleda zaista potekla iz kancelarije našeg tužilaštva, iako ima referentni broj koji nije naš. Međutim, svi ostali objavljeni poverljivi dokumenti nisu naši", izjavio je Svinen.


Dakle, nismo mi autori tih dokumenata, nego su oni nama poslati, taj materijal je do nas stigao iz drugog izvora, naveo je on, dodajući da zbog toga ne može da komentariše sadržaj dokumenata.


Međutim, Svinen je potvrdio da su već u to vreme postojali iskazi o trgovini organima.

"Uloga Haškog tužilaštva je, međutim, već tada bila veoma limitirana. Imali smo problem jurisdikcije. Uprkos tome, te navode smo ispitivali da bismo ustanovivili da li postoji veza između njih i istrage u slučajevima protiv bivših komandanta OVK Fatmira Limaja i Ramuša Haradinaja", rekao je Svinen.


Prema njegovim rečima, dokazi su bili nedovoljni i nisu se mogli dovesti u vezu sa tim istragama.

Nikad nismo imali imena svedoka i o tome je bivša glavna tužiteljka već govorila. Imali smo činjenice i to veoma detaljno opisane, ali bez imena svedoka nismo mogli izgraditi pravno valjane i čvrste dokaze. I još jedna stvar koja nas je ograničavala, već krajem 2004. godine morali smo da okončamo sve istrage jer nam je to naložio Savet bezbednost, zaključio je on.
i, dodao je Svinen.

2024 © - Vesti online