Petak 18.02.2011.
18:32
S. Đurić - Vesti

Nema pevača bez kafanskog hleba

UME DA PROCENI PEVAČA: Aleksandar Stepić

- Mislim da ponovo dolazi vreme čiste narodne muzike, jer publika voli da sluša ovakve pesme.

Gledajući konkretno Grand video sam da većina te dece koja se takmiči peva narodni melos, pa posle pevaju šta im se da. Uzeću primer mladog Darka Lazića.

Kada sam ga čuo pomislio sam što mi Bog nije dao tako mladog pevača, sa takvim glasom.

Šta bi ja stvorio od njega samo da prođe sve ono što se moralo proći u muzici u vreme kada sam ja počinjao - kaže Stepić.

Znači sviđaju vam se mladi pevači Granda?
- Deca su me obradovala, sviđa mi se što su maltene svi muzički obrazovani, sviraju neki instrument. Dugo sam van estradnih tokova, ali znam da procenim ko je dobar pevač. Za Radmilu Manojlović, recimo, odmah sam znao da će biti odlična. Počela je u kafani i to je odlična škola.

I mali Lazić peva u kafani, restoranima, na svadbama i to je odličan potez. Tamo se ne peva zabavna muzika, jer se to ne traži. I ja sam uspeo u poslu, jer sam 12 godina proveo u kafani i jeo taj hleb. I ovi mladi bi trebalo da prođu tu školu. I Milan Stanković je rođen da bude na estradi. Potpuno je drugačiji, žao mi je što mu se desio ovaj kiks sa Sašom, ali valjda će se srediti. Šteta je da takav talenat propadne.

Treba više muzičkih kuća


- Radim na postprodukciji svojih dela i biram pesme koje ću sabrati na jedan CD. To sam uradio da bi moje pesme ostale sačuvane iza mene, da bih poklonio nekoj radio stanici da imaju moje pesme na repertoaru - kaže Stepić.


Da se vi pitate da li bi srpska muzička scena bila drugačija?
- Da, nije dobro što postoji samo Grand. Treba da postoji još muzičkih kuća.

Sa vašim pesma se proslavila Silvana Armenulić. Ima li ona naslednicu na srpskoj estradi?
- Za sada ne. More njih peva njene pesme kao na primer "Šta će mi život", ali niko nije pogodio. Trebali su to bolje da odrade. Mogli su da okrenu moj broj da ih posavetujem. Pevač koji prvi put otpeva pesmu to ostaje za vek vekova. Možda otpeva neko i bolje, ali izvođač koji je prvi put izveo tu pesmu daje joj lični pečat.

Zato Silvanina interpretacija nije prevaziđena. Sećam se da je Merima Njegomir otpevala pesmu "Tecite suze" od Bebe Selimović, super je to odradila, ali nije to to.

Neprevaziđena: Silvana Armenulić

S kim od mladih pevačica biste danas radili?
- Ima ih dosta, ali pre svih to je Radmila Manojlović. Ima dikciju, pojavu, radi na sebi i mnogo je drugačija nego kada se pojavila. Saša Popović je tražio od mene nekoliko mojih hitova, koje mi je platio da se posluži tri, četiri godine.

To su pesme "Jednom sam ja voleo", "Za ljubav sam mladost dao", "Moj život je tužna priča", "Ispijam čašu sreće" i daće tim mladim pevačima da pevaju, jer oni pevaju sve.
 

Bez odgovora za nacionalnu penziju

 

Da li ste dobili nacionalnu penziju?
- Nisam, iako pokušavam od 2006. godine i ništa. Niti mi bilo šta odgovore, niti objasne zašto sam odbijen. Da sam na mestu onih koji su je dobili, ja bih se stideo da nacionalnu penziju dobijem na takav način. Rekao sam i Merimi da to nije u redu.

 

Plaćam lekove, preglede, a oni su izdejstvovali penzije, pa mi koji treba da je dobijemo ne možemo. Neću tim putem da idem. Hoću da pogledaju moj materijal, pa ako ne zaslužujem sa mojih 78 godina i pored svih mojih nagrada ništa. Ali, ne odustajem i ponovo ću da predam zahtev i papire, iako vidim da je slaba vajda.

2024 © - Vesti online