Petak 18.02.2011.
17:30
Vestionline

Rusija u Gruziji koristila kosovski presedan

U depeši se navodi i da su ruski analitičari izjavili da Moskva veruje u opravdanost "humanitarne intervencije" zarad spasavanja života ljudi u Južnoj Osetiji, a da Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane u tom slučaju primenjuju isti model kakav je Zapad primenio na Kosovu 1999, smatrajući da time ne krše međunarodne norme.

Ko je prvi počeo?


Ovu procenu, po kojoj Moskva u Gruziji nije načinila presedan, izneli su direktor Instituta za strateška istraživanja Sergej Oznobiščev, Dmitrij Trenin iz centra "Karnegi", Ivan Safrančuk iz Svetskog bezbednosnog instituta i Aleksandar Belkin iz Saveta za spoljnu i bezbednosnu politiku.

"Uprkos tome što je često kritikovala intervencije sprovedene bez mandata Ujedinjenih nacija, Rusija ipak smatra da nije načinila presedan, već je samo primenila model koji su postavile SAD", navodi se u depeši.


Vezu između događaja u Gruziji i onih na Kosmetu naglasila je i Maša Lipman iz moskovskog centra "Karnegi", rekavši da na to ukazuje i sama činjenica da ruske vlasti koriste izraz "genocid" u vezi sa Abhazijom i Južnom Osetijom.


U depeši se, između ostalog, navodi i da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov osporio teritorijalni integritet Gruzije i rekao da SAD treba da izaberu između "iluzornog projekta nazvanog vođstvo Gruzije i stvarnog partnerstva s Rusijom".

2024 © - Vesti online