Petak 18.02.2011.
15:38
Vestionline

Osudili ga na smrt, jer je špijunirao za Izraelce

Amin Ibrahim Al-Baba je, prema saopštenju suda, osuđen zbog kontakata i odavanja informacija izraelskoj obavještajnoj službi, što se smatra izraelskim napadima na Liban.

Osuđeni na smrt zbog saradnje sa Mosadom
 

Prema optužnici Al-Baba (44) otvorio je internet kafe u južnom Libanu odakle je slao informacije u Izrael, koje su pomogle ubistvu braće Mahmuda i Nidhala Mazdžuba, pripadnika Islamskog džihada 2006. godine.

Nekoliko godina pre njegovog hapšenja aprila 2006. godine on je pratio pripadnike Islamskog džihada i Hezbolaha i informacije o njihovom kretanju, opremi i naoružanju šiitskih vjerskih partija slao u Izrael.

Pre nego što je uključen u Mosad, 80-tih i 90 -tih godina prošlog veka Al-Baba je učestvovao u napadima na izraelske trupe koje su okupirale jug Libana od 1978. do 2000. godine.

U aprilu 2009. godine libanske vlasti pokrenule su veliku kampanju kako bi razotkrili špijunske mreže koje rade u korist Izraela i od tada je uhapšeno 100 lica od koji su šestorica osuđena na kaznu smrti.

Ovo je šesta smrtna presuda agentima koji su radili u korist jevrejske države od kada je pokrenuta akcija libanskih vlasti aprila 2009. godine protiv špijunske mreže.

2024 © - Vesti online