Subota 19.02.2011.
08:00
Press

Država plaća ako vas turistička agencija prevari!

Prema Zakonu o zaštiti potrošača i Zakonu o turizmu vi samo treba da izaberete destinaciju, uplatite i bez brige maštate o letovanju. Da li će tako i biti videćemo!

Srpski turisti ubuduće mogu da uplate putovanje i odahnu! Ako se Zakon o zaštiti potrošača bude primenjivao, nijedna agencija ne bi trebalo da se usudi da prevari turiste, jer su propisani daleko stroži uslovi poslovanja turističkih agencija. Jedna od stavki je i to da ako agencija ne obešteti putnike zbog propusta ili otkazivanja aranžmana, država aktivira polisu osiguranja i isplaćuje štetu.

Podstaknuta slučajem "Konte", a onda i propadanjem agencije "Džoli", Srbija je usvojila novi Zakon o turizmu, ali i Zakon o zaštiti potrošača s ciljem da u što većoj meri zaštiti putnike. Za razliku od Zakona o turizmu koji je i posle izmene gotovo 97 odsto ostao stari dokument, nova pravila agencijama više je nametnuo Zakon o zaštiti potrošača koji je počeo da se primenjuje 1. januara 2011. godine. Prema njemu, turista je maltene uvek u pravu.


Državni sekretar za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Goran Petković kaže da je Zakonom o zaštiti potrošača sprečeno neispunjavanje ugovorenih obaveza i izbegavanja isplate štete u slučaju njihovog neispunjavanja.

"Naravno, od prevare, poput onih da vam neko uzme pare i nikada se ne pojavi teško se ko može zaštititi. Istina, najveći broj agencija nije tog tipa, ali ja ipak mislim da ćemo sada biti mnogo bezbedniji. Sada, između ostalog, imamo i polisu koja je veoma preciznija i mnogo se lakše aktivira. Njom se mogu pokriti ljudi koji se žale, a koje agencija nije obeštetila. Kada smo imali problem s 'Konteom' polisa je bila teška za aktiviranje", objasnio je Petković koji smatra da će sada među agencijama vladati zdravija konkurencija.

Turisti koji su ostali bez svog letovanja uplaćenog u "Konteu" i dalje nisu dobili pare nazad
Turističkim agencijama nova pravila se uopšte ne dopadaju. U turističkoj agenciji "Big blu" navode da je ostalo dosta nedefinisanih stvari.


"Jedna od stvari je termin primeren rok, koji nije definisan. Zakon kaže da, ukoliko putnik odustane od putovanja u primerenom roku, agencija ima pravo da naplati administrativne troškove u najvećem iznosu od 5 odsto od putovanja, s tim da nije definisano šta je 'primeren rok'", kažu u ovoj agenciji.


Zakon o zaštiti potrošača kaže i da sve što je predmet trgovine, pa tako i cena aranžmana, mora da se izražava u domaćoj valuti.


"Primera radi, ako mi danas kažemo da neki aranžman košta 10.500 dinara, i vi uplatite 30 odsto, a posle izvesnog perioda još toliko. Vi putujete u avgustu, a 15 dana pre toga kurs je 200 dinara za evro i agencija je na gubitku jer ino-partneru mora da plati iznos u devizama", kažu  u "Big bluu".

Direktor agencije "Argus turs" Aleksandar Vučković kaže "da iako zna da u ovom zakonu postoje stvari koje otežavaju rad, više bi voleo da priča o njemu kada se on primeni u praksi".


Direktor Asocijacije turističkih agencija (Juta) Radisav Stanković smatra da je najveći problem dokumenta to što cene moraju biti izražene u dinarima.

"Taj dokument nama negde daje pravo da budemo izuzetak zbog načina formiranja cena i zbog toga pregovaramo sa Ministarstvom ekonomije i Ministarstvom trgovine. Zakon o deviznom poslovanju nam dozvoljava da ugovaramo u dinarskoj protivvrednosti", kaže Stanković.


Sa druge strane, državni sekretar Goran Petković kaže da o tome nema govora jer zakon u nadležnosti Ministarstva trgovine insistira na tome da cene pred finalnim potrošačima moraju biti izražene u dinarima.

"Turoperaterima, kao veleprodavcima aranžmana, deviznim zakonom nije zabranjeno da im cene budu u stranoj valuti. Ponuda i zaključenje ugovora, međutim, u samoj turističkoj agenciji moraju biti izraženi u dinarima", naglasio je Petković.


Šta zakon nudi?

 

  • Ako putnik odustane u primerenom roku od putovanja, agencija ima pravo na naknadu ali ne veću od pet odsto od vrednosti putovanja
  • Ako turistička agencija ne otkloni odstupanje od ugovora za vreme trajanja putovanja, putnik može da zahteva povraćaj novca
  • U slučaju da putovanje nije u skladu sa ugovorenim, putnik može da zahteva otklanjanje nedostataka ili da raskine ugovor
  • Agencija je dužna da putniku pruži garanciju kojom se obavezuje da će vratiti novac i isplatiti naknadu troškova povratka potrošača u mesto povratka ako usluga iz ugovora ne bude izvršena
2024 © - Vesti online