Petak 18.02.2011.
13:17
Fonet

Bagdad tuži SAD za uništavanje grada

Bivši američki državni sekretar Kolin Pauel zatražio je odgovore od Centralne obaveštajne agencije (CIA) i drugih sličnih službi kako je mogće da su mu date nepouzdane informacije, koje su se u slučaju SAD pokazale kao ključne za pokretanje vojne akcije na Irak. Rat u Iraku koji je opradavan tim lažnim podacima odneo je više od 100.000 života civila.

Gradski savet Bagdada sada traži od Sjedinjenih Američkih Država da plate kompenzaciju procenjenu na milijardu dolara zbog štete na infrastrukturi grada i izvinjenje stanovnicima Bagdada.

Gradski oci navode da je Bagdadu naneta šteta podizanjem visokog betonskog zida oko "Zelene zone" u centru grada, kao i zbog vojnih džipova koji unistavaju ulice.

"Svi mogu da vide šta su američke snage učinile Bagdadu pretvarajući ovaj prelepi grad u vojni logor i uništavajući njegopve ulice i zajednicu", kažu u iračkoj prestonici.

Bagdad je nekada zaista bio lep grad sa mnoštvom velelepnih zdanja. Dobar deo je uništen tokom bombardovanja, a kopnena invazija uništila je ono što je preostalo, kao i gradsku infrastrukturu.

2024 © - Vesti online