Petak 18.02.2011.
07:06 >> 09:55h
N. Jokić - Vesti

Amerikanci prepuštaju Balkan Nemcima: Traže ljude sa čistim rukama

Trgovao oružjem: Protest u Tirani protiv Saljija Beriše
 

"Postoji razlog zašto Albanija danas ima isto rukovodstvo kao i 1992. godine, kao što postoji razlog zašto na Kosovu nisu prekinute veze između vlade i organizovanog kriminala od kako je Zapad podržao nezavisnost. Takođe i jasno je zašto Bosna i Hercegovina nije napredovala u poslednjih 15 godina", navodi u analizi Stratfor.
Američka agencija primećuje da u pozadini ovakve situacije stoje interesi određenih grupa i pojedinaca.


"To znači da će Nemačka, ukoliko želi da razotkrije i razreši sve ove probleme u regionu, neminovno morati da bude agresivna sa pojedinim moćnicima", navodi Stratfor i podseća da je Berlin bio agresivan kad se rešavala kriza evrozone i da sada, u slučaju Balkana, predstoji testiranje takve strategije na spoljnopolitičkom planu.
 

Hrvatska za primer

Hapšenje Iva Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera u Austriji znak je da u ovoj zemlji niko nije iznad zakona, navodi Stratfor i ističe veliki napredak Hrvatske i njenu perspektivu da za dve godine postane članica EU.

"Konačno, Balkan bi mogao da bude kost na kojoj bi Berlin mogao da oštri zube", zaključuje se metaforično u analizi Stratfora.

Agencija konstatuje da je sukob između vladajućeg Berišinog desnog centra i leve opozicije Edija Rame mnogo dublji nego sukob dve rivalske političke ideologije. "To je takođe sukob kultura između albanskih Toska (sa juga) i severnih Gega", kaže se u američkoj analizi.


Stratfor podseća da je Sali Beriša bio na vlasti od 1992. do 1997. godine, kad je zemlja potonula u potpunu anarhiju. Beriša se tada povukao s vlasti i došlo je do intervencije italijanskih trupa sa mandatom UN. Stratfor naglašava da je on osumnjičen za krijumčarenje oružja koje je prodavao OVK, ali i da je odumnjičen za krijumčarenje goriva Srbima u vreme tenzija sa susednim Kosovom.

"Beriša predstavlja stari politički kadar iz prvog talasa posle sloma komunizma. To je kadar koji Evropa želi da počisti iz regiona", zaključuje Stratfor.


Po američkoj agenciji, u istom kontekstu traganja za novom generacijom političara treba razumeti i ostavku Đukanovića protiv koga italijansko tužilaštvo iz Barija još nije povuklo optužnicu, kao i hapšenje Ive Sanadera u Hrvatskoj.

"Pretpostavlja se da će Đukanovićeva ostavka imati dve posledice: dovešće do prijema Crne Gore u EU i omogućiće Đukanoviću da očuva imunitet što bi ga sačuvalo od ozbiljnih optužbi italijanskog tužilaštva za veze sa organizovanim kriminalom. Evropljani, međutim, tek treba da steknu ubeđenje da je Đukanovićeva ostavka zaista znak da je Podgorica odlučila da zauzme ozbiljan stav prema organizovanom kriminalu i korupciji", ocenjuje Stratfor.
 

Tadić se okrenuo prema Zapadu

Srbija po Stratforu vodi politiku "srednjeg puta": prozapadnu, proistočnu i prokinesku koja podseća na nekadašnje nesvrstane korene jugoslovenske diplomatije. Ocenjuje se da je "Tadić u poslednje vreme ipak okrenuo pravac spoljne politike Srbije ka Zapadu" uz primedbu da su "tvrdi nacionalisti još uvek snažni". Stratfor konstatuje da "uprkos obećanjima SNS da žele evropsku orjentaciju njihova privrženost evropskom putu još uvek je neizvesna".
"Organizovani kriminal ostaje veoma jak u Srbiji sa veoma dobrim vezama sa kriminalnim organizacijama iz susednih zemalja što dokazuje da nekadašnje jugoslovensko bratstvo i jedinstvo još uvek postoji u svetu mafije", zaključuje Stratfor.

2022 © - Vesti online