Petak 18.02.2011.
02:17
Press

Cvetković: Vlada će biti manja

Za koliko će Vlada biti manja - evo za ovoliko: Mirko Cvetković
 

On je istakao da su Vladi bez dileme potrebni “nova energija i novi ljudi“ i da se samo razmišljalo o tome da li će pojedini ministri biti zamenjeni ili je potrebna rekonstrukcija Vlade koja podrazumeva i spajanje resora.


- Bliži sam drugom rešenju i tu odluku ću doneti do kraja meseca - rekao je Cvetković i istakao da ne vidi prepreku da u rekonstruisanoj vladi po koalicionom sporazumu svoja mesta zauzmu i predstavnici G17 Plus.


Iz stranke eksperata za “Pres“ su rekli da se slažu s rekonstrukcijom Vlade, a ne samo zamenom ministara u ostavci ili onih koji će biti ocenjeni nedovoljnom ocenom.


- G17 Plus smatra da je potrebna rekonstrukcija Vlade i u njoj će učestvovati ukoliko vladajuća koalicija bude funkcionisala na partnerskim osnovama i ukoliko se budu poštovale naše crvene linije - rekao je izvor G17 Plus.


“Crveni ljudi“

O tim “crvenim linijama“, kao i o samoj rekonstrukciji, međutim, još nije bilo zvaničnih razgovora između lidera G17 Plus Mlađana Dinkića i lidera DS Borisa Tadića. Od trenutka kada je premijer Cvetković saopštio da je Dinkić razrešen, zvanični kontakti između G17 i ostatka vladajuće koalicije bili su praktično zamrznuti. To se, međutim, ne odnosi i na neformalne kontakte u kojima su obe strane pokazale dobru volju da se odnosi normalizuju.
 

Vesna umesto Mlađe

Sednica Vlade bila je uobičajena, osim što je na Dinkićevom mestu sedela Vesna Kovač. Prošao je i kandidat G17 za direktora KBC Niš, a to je bila i jedina nezgodna situacija, zbog koje su Dulić, Dačić i Marković-Samardžić morali da izađu da se dogovore.

Rekonstrukciju Vlade prvi je najavio predsednik Srbije Boris Tadić koji je još u novembru rekao da Vlada treba da funkcioniše sa minimumom troškova i maksimumom dejstva.


U opciji su, prema ranijim navodima, spajanje resora infrastrukture, NIP-a i telekomunikacija. Razmišljalo se o integrisanju ministarstava prosvete, sporta, nauke i vera ili samo resora sporta i kulture. Planirano je spajanje Ministarstva zdravstva sa resorima rada i socijalne politike, ali i Ministarstva pravde i ljudskih i prava nacionalnih manjina, kao i resora dijaspore sa spoljnim poslovima.


Na redu promena zakona       

Spajanje ministarstava, inače, nije jednostavan posao. Njemu moraju da prethode izmene Zakona o ministarstvima i Zakona o budžetu u parlamentu, što bi oduzelo minimum mesec dana.


Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić smatra da je smenom potpredsednika Vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića i potom ostavkom ministarke za NIP Verice Kalanović otvoren manevarski prostor za dalju i efikasniju rekonstrukciju Vlade.


- Videćemo kako će da izvedu rekonstrukciju spajanjem ministarstava, a da ne izazovu veliku uznemirenost koalicionih partnera. Mada mislim da bi isti efekat postigli i da su se opredelili samo za personalne promene jer se u oba slučaja oslobađaju ministara koji su loše radili - ocenjuje Nikolić.

2024 © - Vesti online