Četvrtak 17.02.2011.
22:16
Lj. Jakšić - Vesti

Česi protestovali protiv nezavisnosti Kosova

Jedan od učesnika protesta bio je i reditelj Vaclav Dvoržak
 

Na ovaj način su mladi Pražani, sa primetnom dozom ironije, želeli da, povodom protestnog okupljanja članova Uruženja za podršku kosovskim Srbima, skrenu pažnju hiljada turista iz celog sveta koji u centru Praga, provode najveći deo posete glavnom gradu Češke.

Nedaleko od ovog "oglasa" članovi udruženja i brojni simpatizeri borbe Srba za očuvanje svojih vrednosti na Kosovu i srpske zemlje na njenom južnom kraju, nizom istupa, istakli su da je okupljanje organizovano povodom treće godišnjice nelegalnog, jednostranog, proglašenja nezavisnosti Kosova i pri tome, još jednom, pozvali građane svoje zemlje da  više i češće nego do sada, pružaju podršku srpskoj borbi.

Na skupu je, kao gost, govorila beogradska političarka Marina Raguš. Pozdravljena od učesnika skupa, ona je, najveći deo svog istupa posvetila činjenici da usporeno, ali dobrodošlo, istina u događanjima na Kosovu izlazi na videlo.

"Ono što je Dik Marti konstatovao, Srbija tvrdi više od decenije, ali nas niko nije slušao,niti želeo da proverava", rekla je ona.

Marina Raguš se, zbog toga, zahvalila Diku Martiju, poznatom evropskom političaru i švajcarskom pravniku, što i pored svih pritisaka nije ustuknuo, što je pozvao nadležne evropske institucije da u daljem postupku obezbede sigurnost svedocima bez kojih će teško pravda stiči zločince koji, umesto kazne, sada vode "nezavisno Kosovo".

Na mitingu je, pored ostalih, govorio i filmski reditelj Vaclav Dvoržak, čiji je dokumentarac pod naslovom "Ukradeno Kosovo" iz 2004, u Češkoj primljen sa punom pažnjom i saosećanjem običnih ljudi, ali i sa neobjašnjivim oklevanjem državne televizije da ovo dokumentovano delo prikaže javnosti.

To oklevanje je "obrazloženo" željom redakcije da se pored ovog, navodno, "prosrpskog filma" pojavi drugi dokumentarac koji bi branio stranu Albanaca!

Učesnici skupa obavešteni su da je Udruženje pozvalo desetine srpskih dečaka i devojčica da provedu deo odmora u Češkoj, kako bi, kako je rečeno, mladima obezbedili bar nekoliko dana istinske slobode.

2024 © - Vesti online