Sreda 02.12.2009.
12:20
Tanjug

Sukobi na Zapadnoj obali

Jevrejski naseljenici pokušavali su da spreče inspektore da uđu u više naselja.

 

Stanovnici naselja Elon More krenuli su ka palestinskom gradu Nablusu u protestni marš zbog desetomesečnog zamrzavanja izgradnje novih kuća za jevrejske naseljenike. Marš je predvodio glavni rabin naselja, a policijske snage su ubrzo stigle na mesto protesta.

 

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za povratak pregovaračkom stolu tražio potpunu obustavu izgradnje u naseljima, uključujući i istočni Jerusalim

Odluka o zamrzavanju, koju je prošle nedelje objavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, razljutila je naseljenike jer se pribojavaju da je to smrtna presuda za budućnost njihovih zajednica u Judeji i Samariji. U naselju Beit Arije desetine stanovnika je jutros nastojalo da spreči inspektore da uđu i jedan naseljenik je uhapšen zbog ometanja rada policije, koja ide u pratnji inspektora.

 

Zamrzavanje izgradnje se ne odnosi na anektirani istočni Jerusalim u kome Palestinci žele da proglase glavni grad svoje buduće države, ni na izgradnju javnih zgrada, sinagoga, škola i vrtića u naseljima na Zapadnoj obali. Palestinska strana je zato odbacila takvu odluku Izraela, označivši je nedovoljnom.

 

S druge strane Izraelski premijer Benjamin Netanijahu se pod jakim pritiskom SAD odlučio na delimično zamrzavanje

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za povratak pregovaračkom stolu tražio potpunu obustavu izgradnje u naseljima, uključujući i istočni Jerusalim. Netanijahu se pod jakim pritiskom SAD odlučio na delimično zamrzavanje s obzirom da je
izgradnja naselja postala glavna prepreka obnovi pregovora koji su u zastoju još od decembra 2008.

 

Lideri jevrejskih naseljenika su takvu odluku označili "nelegitimnom, nemoralnom, anticionističkom i nehumanom".

2024 © - Vesti online