Četvrtak 17.02.2011.
15:03
Vestionline

Srbi u kosmetskim institucijama: Nevidljivi ili korisni

Rada Trajković

 "S obzirom da je albansko liderstvo u kontinuitetu bez moralnog, s jedne, i formalnog kredibilteta, s druge strane, mislim da je na dobrom putu da iskompromituje stvaranje i dobijanja prostora koji oni nazivaju nezavisna država", rekla je Trajkovićeva.

Osvrćući se na tri godine od jednostranog proglašenja nezavisnosti, Trajkovićeva je ocenila da je Kosmet daleko od civilizacijskog napretka koji podrazumeva interetnički dijalog, regionalnu saradnju, izgradnju institucija koje će biti na putu priblažavanja standardima koji vladaju u Evropskoj uniji.

"Sve u svemu, jedan zaista, u ovom trenutku vrlo jasno se vidi, neuspeli pokušaj stvaranja države Kosovo na ovim prostorima", kazala je ona.

Kada je reč o trogodišnjem učinku Srba u kosmetskim institucijama, Trajkovićeva je kazala da nema ocenu njihovog angažovanja.

"Nevidljivi su, ne identifikuju se kao srpski predstavnici, oni su prosto deo nečega što podrazumeva inkorporiranje u projekte albanske većine i postali su prosto neprepoznatljivi u bilo kom segmentu kao predstavnici koji zastupaju srpske interese", naglasila je Trajkovićeva.

Slobodan Petrović

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović, koji je u protekle tri godine bio član Predsedništva Skupštine Kosova, a u novom mandatu vlade najverovatnije će biti jedan od četiri potpredsednika, rekao je da je ta stranka uspela da uradi dosta toga za srpsku zajednicu.

"Potvrda toga je da smo dobili priznanje Srba time što smo na lokalnim i parlamentarnim izborima dobili najviše glasova Srba i time dokazali da smo imali vidljive rezultate", kazao je Petrović.


Kada je reč o povratku Srba, procesu kojim u resornom ministarstvu upravlja njegova stranka, Petrović je istakao da je tokom minule tri godine bilo i uspeha, a da je moglo i više.

"Sa jedne strane je urađeno više u uslovima za povratak, izgrađeni su objekti i infrastruktura, a, sa druge strane, broj povratnika nije na očekivanom nivou i to je izazov za nas da damo više na implementaciji tog projekta u novom mandatu vlade", rekao je Petrović.

2024 © - Vesti online