Četvrtak 17.02.2011.
16:11
Srna

Kolin Pauel: Rat smo počeli zbog lažljivog Iračanina

Zašto CIA nije znala da laže?: Kolin Pauel

Pauel se u svom govoru pred Ujedinjenim nacijama 5. februara 2003. godine pozvao na obaveštajne podatke o programu za biohemijsko naoružanje Sadama Huaseina dobijene od izvora pod imenom "zakrivljena lopta".

Prebegli Iračanin koji je izjavom da režim Sadama Huseina poseduje oružje za masovno uništenje pokrenuo rat protiv svoje zemlje, Rafid Ahmed Alvan al Džanabi, priznao je u intrevjuu "Gardijanu" da je lagao. Njegovo tajno ime bilo je "felš lopta".

"Već se nekoliko godina zna da je izvor po imenu 'felš lopta' bio u potpunosti nepouzdan. Treba postaviti pitanje CIA i drugim službama zašto to nije bilo poznato pre nego što je stavljeno u izveštaj poslat Kongresu, predsednički govor o stanju nacije i moje izlaganje pred UN 5. februara", rekao je Pauel, prenosi britanski dnevnik "Dejli telegraf".

Džanabi je rekao da je u razgovorima, pre svega sa nemačkim ali i američkim agentima, izmislio priče o postojanju mobilnih jedinica sa biološkim oružjem i tajnim fabrikama hemijskog oružja zato što je "želeo slom iračkog režima" od kojeg je pobegao 1995. godine.

Džanabi, koji je 1999. godine zatražio i kasnije dobio politički azil u Nemačkoj, rekao je da su nemački agenti, proveravajući njegove priče, lako mogli utvrditi da laže, ali da mu je već 2002. "postalo jasno da se njegovi iskazi koriste kao opravdanje za već donetu odluku o ulasku u rat protiv Iraka".

2024 © - Vesti online