Četvrtak 17.02.2011.
06:11

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Zatiru se stotine sela

U Srbiji 17 naselja nema nijednog stanovnika, u 19 sela manje je od 10 žitelja, a 226 naselja živi manje od 40 duša sa prosečnom starošću većom od 60 godina. U srpskim selima živi više od 200.000 momaka koji su pregurali 50 godina i koji nemaju nikakve šanse da se ožene. U narednih 15 godina više od 700 srpskih sela ostaće bez ijednog stanovnika.

Pusta Srbija


Po nekim prognozama, krajem ovog veka u centralnoj Srbiji živeće samo 2,1 miliona stanovnika, a u Vojvodini oko 800.000. Više od polovine Srbije biće napušteno i prazno, dobar deo države isprazniće se mnogo ranije, jer je po popisu iz 2002. godine u 60 srpskih sela živelo manje od 20 stanovnika prosečne starosti oko 65 godina.


Ove zabrinjavajuće podatke nedavno su saopštili Geografski institut "Jovan Cvijić" i Zavod za proučavanje sela iz Beograda koji su "objavili" da je selo Smilov Laz na Rogozni ostalo bez ijednog stanovnika i da slična sudbina čeka još desetine sela u Raškoj oblasti, ali i u drugim delovima Srbije.
 

Na Rogozni sve pusto
 

Nije samo Smilov Laz izbrisan iz "spiska živih", u još desetinama sela na Rogozni žive po dva-tri starca, uskoro će i ona nestati sa geografske karte. Bojim se da za koju godinu više neće biti ni mog Javora, ni Kašlja, ni Vojkovića, ni Vitkovića, ni Jablanice - kaže Desko Vukosavljević koji sam živi u Javoru na Rogozni.

ZA KOJU GODINU NESTAĆE JAVOR: Desko Vukosavljević

Na celoj Rogozni ostala su samo još tri đaka....

Šanse da se ljudi vrate u ovaj kraj su nikakve. Ko će da se vrati u Javor, Kašalj ili Rajetiće kad mladi napuštaju i gradove u Raškoj oblasti i odlaze u Šumadiju i Beograd.

Bojim se da su naše selo i cela Rogozna osuđeni na propast - kaže Kamenko Ilić iz Rajetića na Rogozni odakle je otišlo čak 80 odsto stanovništva.Slično je i u selima na Zlataru, Goliji, Jadoviku, Pešteru...

Zapuštene kuće na Goliji

Selo Kolešnica na Goliji nekada je bilo puno naroda, veselja i nade, danas je prazno, zapušteno i jadno, bez ijednog žitelja.

Da nije lokalnog groblja i u korov zaraslih kuća čiji krovovi se ruše, neko bi pomislio da ovde nikada nije bilo života, a bilo ga je, još kakvog.

Kad se samo setim, dođe mi da se isplačem - kaže Rajko Sović, jedan od retkih žitelja Golije koji za "genocid" optužuje državu.

Samo pričaju, ništa ne rade, slušam na televiziji bajke o selu, a ovde sve propade, niko ni prstom da makne. Poslednji je trenutak da spašavamo šta se spasti može, već za koju godinu biće kasno - poručuje Sović.

U Zabrđu nema žena


U ovom selu kod Novog Pazara 15 godina ne živi nijedna žena, šestorica muškaraca sami mese hleb, kuvaju, peru... Najstariji žitelj Tomislav Maksimović (80) kaže da će, ako država ne promeni odnos prema selu i seljaku, za koju godinu i Zabrđe, nekada veliko selo, biti izbrisano sa geografske karte.

2024 © - Vesti online