Četvrtak 17.02.2011.
04:12
Vestionline

Srbija pred potpunom dubiozom

Ranka Savić

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, koja je zajedno s kolegama iz Konfederacije slobodnih sindikata i Samostalnog sindikata predstavljala radnike na, kako kaže, sastanku koji je bio informativnog karaktera, istakla je za "Danas" da su oni bili "zatečeni podatkom“ o izgubljenim radnim mestima.


Podatak koji su sindikati imali nije prelazio cifru od 280.000. Rekli su nam da je izgubljeno 400.000 radnih mesta i da je taj podatak apsolutno tačan, što nam govori da naša vlada to zna, ali nije htela da iznese u javnost, rekla Savić.


Ona je naglasila da je MMF rekao sindikalcima da mesta za povećanje plata u budžetu nema i da Srbija ne može u ovakvoj situaciji da očekuje nove investicije, jer je klima za ulaganje "nestabilna“.


"MMF nam je rekao da se iz državnog sektora za zarade izdvaja oko 800 milijardi dinara, a za investicije 100 milijardi dinara i da taj jaz govori o tome koliko je stanje loše", napomenula je Savić.


  Jedini apel MMF, tvrdi ona, bio je da sindikati podrže Zakon o budžetskom sistemu koji uređuje način povećanja plata u javnom sektoru i penzija, kao i granice iznad kojih ne smeju da idu budžetski deficit (4,1 odsto BDP) i javni dug (45 odsto BDP) jer veruju da bi mogao "da očuva stabilnost zemlje u ekonomskom smislu“.


"Složili smo se sa tim, ali samo ako bude socijalnog dijaloga između države, poslodavaca i sindikata. U suprotnom, ništa od toga“, rekla je Savić.


Potpredsednik Samostalnog sindikata Milorad Mijatović rekao je za "Danas" da MMF ne vidi prostor u budžetu za bilo kakvo povećanje plata.


Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković naveo je da predstavnici MMF nisu protiv povećanja plata zaposlenima u obrazovanju, ali da to povećanje mora biti u okviru predviđenog budžeta.


Brajković je dodao da se predstavnici MMF "slažu da su plate u obrazovanju male“ i da "treba da se izvrši reforma u sistemu obrazovanja, ali da u tom domenu oni ne mogu da utiču na vladu“.


On smatra da se dodatnih dve milijarde dinara za povećanje plata zaposlenima u prosveti može obezbediti, pre svega, uštedama i preraspodelom sredstava unutar republičkog budžeta.


U razgovorima sa misijom MMF sindikati prosvetara ukazali na neracionalno trošenje para iz budžeta, rekao je Brajković.

2024 © - Vesti online