Četvrtak 17.02.2011.
00:05
Blic

Gorbačov: Ruska elita je razvratna

Gorbačov kritikuje rusku elitu
 


- Vladajuća klasa je bogata i razvratna. Njihov ideal je da postanu poput Romana Abramoviča. Ja to prezirem. Stidim se tih bogatih razvratnika. To je sramota i za nas i za zemlju - izjavio je Gorbačov u intervjuu opozicionom dnevniku "Novaja gazeta", pred svoj 80. rođendan koji će proslaviti 3. marta.

Gorbačov je rekao da je želeo da osnuje socijaldemokrtasku stranku, ali da ga je glavni ideolog Kremlja Vladislav Surkov upozorio da njegova stranka neće biti registrovana, preneo je Frans pres. Zbog toga je, kako je rekao, umesto stranke osnovao pokret.

- Ali pokret nije partija i ne učestvuje na izborima. Potrebna nam je socijaldemokratska partija koja ne bi zavisila od vlasti - istakao je Gorbačov.

On je, takođe, rekao da su Rusi zaboravili šta je učinjeno u vreme njegove perestrojke i da sve svode na ekonomske probleme koji su tada postojali, odnosno na prazne police, zaboravljajući da su tada stvoreni uslovi da ljudi mogu da odu u crkvu, dobiju vize, surfuju na internetu i kupuju novine.

Udeo u vlasništvu "Novaje gazete" pored tajkuna Aleksandra Lebedeva ima i sam Gorbačov.

2024 © - Vesti online