Sreda 16.02.2011.
21:52
Mondo

Napravljena pametna wc šolja

Japanci su napravili inteligentnu "wc" šolju
 

U Japanu su proizvodi visoke tehnologije odavno deo svakodnevice. Roboti se brinu o starim licima, peru, čiste, pomažu im pri ustajanju, serviraju im kafu. U japanskim stanovima će uskoro normalna stvar postati i jedna specijalna vrsta toaleta.

Reč je o WC šolji koja analizira sastav urina.

Ona radi na struju, a pored šolje se nalazi ekran koji reaguje na dodir. Čitavu spravu je izmislio poznati japanski proizvođač sanitarnih instalacija "Toto".

"Ovako možete izmeriti količinu i sastav urina. Preko ekrana unesete ime dotične osobe. Urin se sakuplja u WC šolji. Sve što još treba da uradim jeste da pritisnem jedno dugme, i WC počinje sa merenjem“, objašnjava za "Dojče vele" Tomoko Takijama, predstavnica koncerna "Toto".

"Količina vode se povećava kada urin stigne u posebni sud. Tako senzor odmah registruje količinu mokraće u mililitrima. Iza WC šolje se nalazi aparat za analizu. Lekari i bolničko osoblje, ali i stara i bolesna lica, lako mogu da se služe ovim aparatom. Memorijalna bolnica Micui već je instalirala jednu ovakvu WC šolju, i tamo su vrlo zadovoljni!“

Za manje od 20 sekundi, na ekranu klozetskog računara se pojavi rezultat analize. Može i da se odštampa, jer u WC šolju je ugrađen i laserski štampač - rezultati su svrstani u stupce i slikovito prikazani i grafikom.

Tu su sve važne vrednosti: od temperature urina, preko ph vrednosti, pa sve do količine šećera koju sadrži. Onaj ko želi, pritiskom na određeno dugme te rezultate može odmah preko interneta da prosledi svom lekaru.

2024 © - Vesti online