Sreda 16.02.2011.
12:16
Đ. Barović - Vesti

I šiptarska vojska bolje opremljena!

- Proklamovano je da će Vojska Srbije biti manja, efikasnija i bolje plaćena, ali iza ovih velikih reči krije se nakaradna reforma koja nije ispunila nijedan od ovih zadataka.

General Momir Stojanović

Zašto to tvrdite?
- Vojska je sa nekadašnjih 85.000 za samo nekoliko godina svedena na svega 20.000 pripadnika, od čega je tek 11.000 onih koji su spremni za rat, dok ostalo čini administracija ili zaposleni u vojnim zdravstvenim ustanovama. Ozbiljna zemlja koja je suočena sa bezbednosnim izazovima Raške i Kosova to sebi ne bi smela da dozvoli i Vojska Srbije nije u stanju da odgovori bezbednosnim izazovima.

Supersila promašila

 

Nekadašnji načelnik VBA tvrdi da vojni obaveštajci 1999. godine nikada nisu bili u ambasadi Kine u Beogradu.


- Znam tačne lokacije gde su tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine bili smešteni pripadnici vojnih obaveštajnih i službi bezbednosti i odgovorno tvrdim da se nisu nalazili ni u jednoj ambasadi bilo koje zemlje u Srbiji. Ni Kine, ali ni Rusije.
 

Pa što je onda ambasada gađana?
- Najverovatnije zato što je ta supersila promašila glavnu metu, a to je bio SDPR.

Srbija se i ne priprema za rat, već za odbranu?
- Da. Ministar odbrane se još hvali da je ukinuto služenje vojnog roka. Ali, otvoreno pitam ministra: kako planira da, u slučaju potrebe, popuni rezervni sastav?

Hoće li mlade ljude skupljati po ulicama, a onda, ko će se usuditi da ljudima koji nikad u životu nisu videli ni pušku, a kamoli bombe, ručne bacače ili tenkove, podeli bojevu municiju? Ta priča je zamajavanje javnosti.

Naša Vojska je trenutno slabije opremljena i obučena od Zaštitnog korpusa Kosova.


Nije li ovo ozbiljna optužba?
- Možda je ozbiljna, ali je, nažalost, tačna. Pripadnike ZK obučavaju najkompetentniji oficiri iz NATO i Evropske unije, a pri tom se ulaže ogroman novac u njihovu modernizaciju. Naša vojska na ušću pokazuje vežbu presretanja automobila koju je pokazivala i pre 50 godina.


Ipak, ne možete sporiti modernizaciju?
- Šalite se sa mnom? Pa naše oružane snage nisu kupile novu stvar od 1985. godine: od tenka do minsko-eksplozivnih sredstava. Planovi su navodno da od prodaja viška nekretnina, deo novca ode na stanove, a deo na modernizaciju, ali kako se sada "kumovski" ta vojna imovina deli po Srbiji neće biti para ni za jedno ni za drugo.

Planovi su da vojno vazduhoplovstvo dobije nove avione?
- Kakvo crno osavremenjavanje?! Imamo dva MIG-29, a u javnost će tek isplivati bruka koja je u toku oko remonta migova 21 i orlova. Bolje da ćutim.

Neko će reći da ste ovoliko ogorčeni jer ste prevremeno penzionisani?
- Pre će biti da neću da ćutim što je u Vojsci Srbije na delu otvoreno kadrovanje od strane Demokratske stranke.

Kćerka načelnika Generalštaba (GŠ) je radila u kabinetu predsednika Borisa Tadića, a sada u nekom ministarstvu. Kćerka šefa VBA je takođe kod Tadića, a svako unapređenje ili penzionisanje zavisi isključivo od volje ministra odbrane.

Ako mu idete niz dlaku možete da ostane u Vojsci koliko hoćete, a ako radite svoj posao - niste poželjni. Uostalom, zašto niko ne sme javno da progovori da je zbog ogromnih razlika u platama u vojsci stvorena veoma loša atmosfera.

2024 © - Vesti online