Utorak 01.12.2009.
21:59
Tanjug

Ban: Nedopustivo ponašanje Izraela

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun

Ban je izrazio "užasnotost zbog nastavka rušenja, iseljevanja i ubacivanja izraelskih naseljenika u palestinske kvartove u okupiranom istočnom Jerusalimu", navedeno je u saopštenju Ujedinjenih nacija, prenose izraelski mediji.


Ranije danas izbili su sukobi između jevrejskih naseljenika i Palestinaca, nakon što su naseljenici očistili deo kuće koji im je dodelio Visoki sud pravde.

Palestinci tvrde da je to deo kampanje da se oni isteraju iz tog dela grada, koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine.


Na osnovu presude palestinski stanari su bili primorani da se isele. U saopštenju generalnog sekretara UN se takođe navodi da " provokativne akcije, kao što je ta, stvaraju neminovne tenzije, podrivaju poverenje, često imaju tragične ljudske posledice i otežavaju obnovu pregovora i postizanje dvodržavnog rešenja".


Tridesetak Arapa i stranih demonstranata protestvovalo je protivsudske odluke. Policija je uhapsila petoro ljudi, a jedan Jevrejin zadobio je lakše povrede glave od kamenice koju je njena bacio palestinski demostrant u kvartu Šeik al Džarah.

2024 © - Vesti online