Utorak 01.12.2009.
18:50
Tanjug

Ruske foke protiv američkih delfina

Ruske foke mogu da raspoznaju neprijatelja, da ih povrede ili ubiju
 


List navodi da je reč o praksi koja je napuštena posle raspada SSSR-a zbog nedostatka novca.

"Želimo da naše životinje rade kao i američki morski lavovi. Morski lavovi koje koriste Amerikanci postavljaju mine na instalacije, snimaju neprijateljsku teritoriju i registruju radijaciju", objasnio je Genadij Matišov, direktor Instituta morske biologije u Murmansku, na severu Rusije.

Sledeći američki primer, Sovjetski Savez je svojevremeno održavao poseban delfinarijum u Sevastopolju, na Krimu, gde je dresirao životinje sa odbranu crnomorske flote. Delfini su bili raspoređeni u zalivu da bi signalizirali eventualne upade i krenuli u napad po naredbi. 

Američki borbeni delfini dobili su konkurenciju
 


Prema pisanju "Izvestije", delfini su bili u stanju da unište torpeda i na 120 metara dubine. U teoriji su čak mogli da budu ispuštani iz helikoptera. Plan da se program proširi i na odbranu flote u Pacifiku i u Severnom moru, osujećen je zbog nedostatka finansijskih sredstava, a potom i raspada SSSR-a.

Sada, međutim, postoji spremnost da se program obnovi, tvrdi Matišov, čija istraživanja zasad finansira samo ruska Akademija nauka. Matišov je prvo pokušao da dresira belog kita, belugu, ali se ispostavilo da se on teško prilagođava uslovima na severu. Sada radi sa fokama koje, po njegovom mišljenju, mogu da detektuju mine i da ih iznesu na površinu.

"Mogu da raspoznaju neprijatelja, da ih povrede ili ubiju", kazao je on, ne navodeći detalje programa dresure koji spada u "strogo poverljiv" materijal.

2024 © - Vesti online