Utorak 15.02.2011.
14:16
M. Jakšić - Vesti

Krave s partijskom knjižicom

Samo je nekoliko ličkih porodica sa članstvom u SDSS-u dobilo po nekoliko krava, dok je oko 100 grla dato preko puta sela Ondić kod Udbine.


Reporter "Vesti" je u pratnji meštanina, jedva došao do improvizovane štale i tora, dok su goveda bila na paši na brdu.

STRANAČKO DOBRO: Stado u Ondiću

- Ovde ne možete snimati. Ni nas, ni štalu, ni krave - isprečila su se dvojica brkatih momaka, članovi zadarske braniteljske udruge.


Kad smo ih upitali, onako u šali, jesu li to krave Milorada Pupovca, lidera SNV-a, odgovorili su da je to njihova stoka kupljena u Francuskoj. Pametnome dosta, pa smo odmah napustili to mesto.

Zadarska baniteljska udruga, naime, naknadno je ušla u taj posao sa SNV-om kao koordinatorom ove stočne avanture SDSS-a.

Na čelu tamošnjih vikend goniča stoke čija krda podsećaju na kaubojske filmove, nalazi se Slobodan Platiša, direktor Centra za razvoj SNV-a, koji terencem dođe iz Zagreba na brdo i dvogledom posmatra i broji stočni fond koji i njemu delom pripada.

Digli ruke od posla


Milan Uzelac, mladi agronom, zaposlen u opštinskoj službi za poljoprivredu i jedan od doniranih zadrugara, odlučio je da izađe iz tog posla.


I Goran Đekić, načelnik opštine Gračac, učestvovao je u poslu s karavama.
- Ugovore smo potpisali na tri godine, i dotle stoku niko ne sme prodavati, a troškovi su ogromni. Te za seno, gradnju štala i torova, veterinarske usluge. Mnogi odustaju- kaže Đekić.

Narod ogorčen: Predrag Pavičić

Povratnik Predrag Pavičić kaže da je narod time ogorčen.


- Koliko ovde ima sirotinje koja nema od čega da živi. Kada su se ljudi vratili iz izbeglištva obnovljene su im kuće i štale, imaju na desetine hektara obradive zemlje i nepregledne pašnjake, a sve to je prazno.

Ovo stranačko uplitanje u stočarstvo stvara veoma lošu atmosferu između tako privilegovanih porodica i ostalog naroda - komentariše Pavičić, učinke ekonomske politike SNV-a u Lici.


Ove krave sa partijskom knjižicom su u poslednje dve godine četiri puta menjale mesto boravka. Skapavale su od žeđi, pa su ih seljaci terali sa svoje zemlje, nekoliko su vukovi zaklali. Pa i u minska polja su uletale i na kraju završile kod Ondića, gde im preti nova selidba, jer su na zemlji čije vlasnike niko nije pitao mogu li je krave pasti.
 

Uvoz iz Kanade

 

Bogdan Čudić

Bogdan Čudić iz Crne Vlasi dva meseca je čuvao krave za koje mu je rečeno da su uvezene iz Kanade i da im je dovoljna nadstrešnica jer su otporne na zimu.


- Nadstrešnica nije bila dovoljno velika da ih sve zakloni, a i smrzavale su se.

 

Nikada neću zaboraviti kad je jedna pala na kolena, a ostale krave se nagurale oko nje da je zagreju i spasu od smrti - seća se Bogdan Čudić.

2024 © - Vesti online