Utorak 15.02.2011.
12:02
N. S. Preradović - Vesti

Svaki tajkun ima svog političara

Iznete su optužbe da je na poslu u Kolubari jedan političar zarađivao 80.000 evra mesečno?

- To je strašno, pogotovo kad znamo da oko milion građana naše zemlje živi na granici siromaštva. Stoga ovo nije samo afera prepuna malverzacija i korupcije, nego predstavlja organizovani kriminal.

Kostadin Pušara

Ko su vođe tog kako kažete organizovanog kriminala?
- Političari i tajkuni. Evo konkretno u ovoj aferi političari su uzimali provizije, a tajkuni preko političara dobijali poslove i na taj način postajali najveći investitori. Spisak povlašćenih kupaca uglja sigurno nije mali. Sprega tajkuna i političara u Srbiji nije od juče, mada je u poslednjih deset godina ta veza vidljivija nego ranije. Jer u Srbiji nije moguće biti tajkun, ako nemate svog političara.

Zbog čega je afera u vezi malverzacija isplivala na površinu sada, kada se za nju znalo i ranije?
- Za trošenje ili bolje rečeno krađu para u Kolubari znalo se dve godine ranije, ali je sada postalo aktuelno za široke narodne mase. Očito je to nekome trebalo za skupljanje političkih poena. Kome god da je trebalo žalosno je da objavljivanje ove sramne krađe nije proisteklo iz želje za pravdom. Rudnik Kolubara, uostalom kao i ceo EPS je fabrika para za brojne političare koji su prodefilovali kroz ovo preduzeće.

To je posledica nepostojanja kontrole trošenja para u državnim preduzećima?
- Tačno, stoga političari toliko i vole državne firme. Niko ih ne kontroliše, pa je jasno zbog čega su političari pokupili tolike pare iz javnih preduzeća, u ovom slučaju iz EPS-a.

Kadar DSS optužen je za najveće malverzacije u Kolubari?
- Da, jer su oni bili u proteklom periodu na rukovodećim pozicijama. Izvlačenje ovakve afere može potpuno uništiti kredibilitet jedne stranke. To je i cilj pokretanja afere, jer kod nas se afere pokreću samo onda kada se skupljaju politički poeni.
 

Leglo korupcije

 

U Srbiji su javna preduzeća leglo korupcije, a najveći problem naših političara je što to znaju i MMF, koji ih tera na privatizaciju javnih preduzeća.


Problem je jedino što naši političari pre privatizacije nastoje da pokupe što više para iz javnih preduzeća.

2024 © - Vesti online