Ponedeljak 14.02.2011.
14:10
Jutarnji.hr

Josipović brani partizanske glavešine

Partizani na pravoj, ustaše i četnici na krivoj strani: Ivo Josipović sa Titovom partizankom

"Pogrešan je način na koji je danas otvoreno u načelu legitimno i potrebno istraživanje zločina na kraju Drugog svetskog rata koje su počinili partizani. Te istrage ne smeju biti u funkciji današnjih političkih borbi, još manje smeju revidirati istoriju i pozitivnu ulogu antifašizma", izjavio je Josipović u intervjuu za današnji "Jutarnji list".

Povodom najave ministra policije Tomislava Karamarka o istragama "komunističkih zločina", on je rekao da ne treba zaboraviti da su "istorijski gledano antifašisti i partizani bili na pravoj, a ustaše i četnici na krivoj" strani.

Prema njegovim rečima, ustaše se nisu pomirile sa porazom i posle rata su "kao takozvani križari nastavili sa terorom prema građanima i pobedničkoj vojsci".

"Isto je i sa Domovinskim ratom. Bez obzira na to što je bilo zločina koji su počinili branitelji, najveći ih je broj časno i herojski branio Hrvatsku. To što neki moraju da odgovaraju za zločin, ne menja istorijsku ocenu Domovinskog rata", istakao je hrvatski predsednik.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da će policija protiv trojice bivših partizanskih i posleratnih funkcionera, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca i Radeta Bulata, uskoro podneti krivične prijave za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, hrvatski predsednik je rekao da je očito da su "optužnice" protiv istaknutih antifašista napisale neke novine na osnovu policijskih podataka.

Josipović je ocenio da to predstavlja "prejudiciranje krivice i pokazuju ostrašćenu neprofesionalnost onih koji su novinarima dali policijske podatke".

"Niko u ovoj državi ne sme biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka. Posebno to ne smeju biti osobe poput Manolića i Boljkovca, koji su ne samo istaknuti antifašisti nego i važne figure uspostavljanja samostalne i suverene Hrvatske, osnivači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijer i ministar sa početka naše državnosti i odbrane Hrvatske", naglasio je Josipović.

2024 © - Vesti online