Ponedeljak 14.02.2011.
12:47
P. Arsić - Vesti

Merkelova odustala od pritiska na Dodika

Spremni za dogovor: Milorad Dodik i Angela Merkel

Na konferenciji za novinare koju je održao po povratku iz Berlina, Dodik je naglasio da ga nakon sastanka sa Merkelovom i njenim saradnicima posebno raduje istinska spremnost da se BiH pomogne sredstvima iz evropskih fondova.


- Gospođa Merkel je izrazila želju da pomogne evroatlantske integracije ovog prostora i da podrži veći stepen angažovanja različitih fondova EU za podršku infrastrukturnih projekata, zbog čega je neophodno da BiH dobije status kandidata za EU kako bi ta sredstva postala dostupna - rekao je Dodik.


Povodom ustavnih promena koje planiraju Nemci, Dodik je naveo da je Merkelovoj preneo stav RS da treba ukloniti diskriminaciju u pogledu kandidovanja pripadnika nacionalnih manjina za članove Predsedništva BiH.

Evropa pre Amerike


Izvor "Vesti" blizak nemačkoj ambasadi u Sarajevu tvrdi da iza nemačkog angažmana u BiH stoji želja EU da preuzme dominantnu ulogu u BiH potisne SAD.


- BiH je u Evropi, a ne u Americi i treba da bude zona interesa EU. Normalno je da Nemačka kao vodeća zemlja EU pokaže interesovanje za BiH i preuzme inicijativu - tvrdi naš sagovornik.

- Predsedništvo nije protokolarni organ kao u nekim drugim zemljama. Ono ima značajne izvršne kompetencije u oblasti spoljne politike i oblasti odbrane i u tom pogledu ostajemo pri tome da se član Predsedništva iz RS bira neposredno - kategoričan je predsednik RS.


Eventualna izmena Ustava BiH, objasnio je on, moguća je samo u smislu da se navede da se umesto "Srbin iz RS ' bira' član predsedništva iz RS".


Dodik kaže da je sa Merkelovom razgovarao i o evropskim integracijama.


- Mi ne možemo da prihvatimo da se u Ustav ugradi mehanizam po kojem bi se pitanje evropskih integracija rešavalo na nivou BiH, čime bi bili dovedeni u poziciju da Ustavni sud donosi konačnu odluku, iako se do sada pokazao kao političko-navijački organ - naveo je Dodik.


Inače, u platformi koju su potpisale muslimanske i hrvatske stranke zalaže se za uvođenje 'evropske klauzule" u Ustav BiH kojom bi se omogućilo da se svi zakoni koji se odnose na evropske integracije usvajaju prostom većinom, bez prava korišćenja entitetskog veta.

Neće ustaše u vlasti


Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Dodik je ocenio da je to moguće uraditi vrlo brzo ukoliko se osigura princip rotacije, odnosno naizmeničnog preuzimanja dužnosti od predstavnika konstitutivnih naroda. On je naglasio i da neće pristati na formiranje vlasti u kojoj bi učestvovao HSP - partija koja veliča ustaštvo i Antu Pavelića. Dodik kaže da predsedavajući Saveta ministara BiH trebalo da bude iz reda hrvatskog naroda, a da RS treba da pripadnu četiri ministarstva.

2024 © - Vesti online