Nedelja 13.02.2011.
19:50

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Počast kralju Milanu u Krušedolu

Skup u manastiru Krušedol
 

Ministar za dijasporu Srđan Srećković, koji je prvi visoki državni funkioner Srbije od smrti kralja Milana došao da se pokloni njegovim senima, u manastiru Krušedol je u ime Vlade Republike Srbije položio danas venac kraj groba prvog srpskog kralja iz dinastije Obrenović.

Srećković je tim povodom podsetio da je Milan Obrenović bio čovek koji je "obnovio savremenu Srbiju i svojim umećem posle Berlinskog kongresa ( 1878) isposlovao da država Srbija bude poštovana u ovom delu Evrope". Ministar je rekao da je kralj Milan Obrenović bio prvi čovek koji je vodio aktivnu prozapadnu politiku i da je u njegovo vreme Srbija doživela veliki uspon. Ministar za dijasporu poručio je da i današnja Srbija teži da bude deo zajedničke porodice evropskih naroda, da uhvati korak sa savremenim svetom.


"Pred nama koji smo potomci velikih junaka i državnika iz prošlosti je veliki zadatak da obnovimo ekonomski snažnu i politički uticajnu Srbiju koja je kadra i ima kapiciteta da štiti naše državne interese. A ovo je vreme u kojemu kojima treba da izvlačimo pouke iz prošlosti da bismo gradili politiku za budućnost koja će nam omogućiti da srbija bude uticajna, poštovana i da ima prilike da se ekonomski razvija, da istovremeno budemo čuvari naše istorije, naših tradicionalnih vrednosti i naše kulture", poručio je Srećković.


Vence su takođe položili i počast kraqu Milanu Obrenoviću odali predstavnici Ministarstva odbrane i Ministarstva rada i socijalne politike, vojvođanske pokrajinske vlade i opštine Irig.


Komemorativnim državnim manifestacijama prethodilo je uznošenje molitvi da "Gospod Bog uvede dušu njegovu tamo gde pravednici nalaze pokoj". Parastos je služio episkop sremski Vasilije Vadić uz saslužewe više sveštenika i monaha.


U svojoj arhipastirskoj besedi on je ukazao da je parastos u crkvenom smislu susret duša potomaka sa dušama upokojenih predaka.


" Okupismo se da se u ovoj svetinji pomolimo Bogu za kralja Milana i za brojne naše velikane ovde pohranjene sećajući se zasluga njihovih, njihove žrtve i njihove ljubavi prema svome rodu srpskome. Održavanje te duhovne veze među nama hršćanima je jako važno da slavne pretke ne zaboravimo. i da se ne zaboravi ono što je nekada bilo. Ako njih zaboravimo, velikane srpskog naroda, i Bog će nas zaboraviti", poručio je vladika Vasilije.


Dan državnosti Srbije praznuje se na Sretenje, 15. februara, kao spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine počeo Prvi srpski ustanak i dan kada je u Kragujevcu 1835. izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije.

2024 © - Vesti online