Utorak 01.12.2009.
16:24
Tanjug

Građani nezadovoljni radom vlade

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai - Horvat kazala je da čak 72 odsto građana ne smatra da Srbija ide u dobrom pravcu, a još pesimističniji u odnosu prema svojim državama su građani Bosne i Hercegovine i Hrvatske sa 77 odsto, odnosno 84 odsto onih koji dele stav građana Srbije.

Pad poverenja u domaće institucije, prema rečima direktorke vladine Kancelarije za evropske integracije Milice Delević, ne odražava se i na poverenje u međunarodne institucije, pre svega, evropske.

Vlada Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu

Delevićeva je istakla da još velika većina građana smatra da je put evropskih integracija dobar strateški pravac, ali cenu svega "kroz šta smo prošli devedesetih plaća trenutno vlada".

Ovo istraživanje pokazuje da građani najviše veruju crkvi (66 odsto), vojsci, policiji, predsedniku, NATO-u, političkim partijama i evropskim institucijama.

Građani imaju veliko poverenje u MUP 

Rezultati tog istraživanja pokazuju da Srbi u Evropi vide, pre svega, slobodu kretanja (93 odsto), veće prisustvo domaće privrede na svetskom tržištu (75 odsto), kao i razvoj ekonomije, što je navelo 71 odsto ispitanih.

Kao najveće prepreke ulasku u EU građani prepoznaju animozitet u regionu usled istorijskih dešavanja i političare.

2024 © - Vesti online