Nedelja 13.02.2011.
20:51
Vestionline

Pronađeni ostaci broda iz "Mobi Dika"

Pronađeni ostaci broda kojim je Melvin bio inspirasan da napiše "Mobi Dika"
 


Ostaci broda "Dva brata", kojim je upravljao kapetan Džordž Polard pronađeni su u plitkoj vodi u blizini Havaja.


Brod kapetana Polarda udario je u koralni greben i potonuo 1823, a sličnu sudbinu doživeo je i njegov prethodni brod "Eseks" dve godine ranije, u sudaru sa kitom, što je Melvilu dalo osnov za priču.


Posle potapanja "Eseksa" kapetan Polard i njegova ekipa su tri meseca proveli na moru bez hrane i vode i čak pribegli kanibalizmu pre nego što su spaseni.


Istraživači američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu pronašli su ostatke "Dva brata" 965 kilometara severozapadno od Honolulua.


Iako je drveno korito broda propalo istraživači su pronašli harpune, pribor za čišchenje kitova i posude za spravljanje ulja.


"Pronaći fizičke ostatke nečega što je delovalo izgubljeno u vremenu je prilično neverovatno. Jednostavno shvatite da su te priče više od priča. One govore o stvarnim životima", izjavio je tim povodom istoričar Natanijel Filbrik, a prenele su svetske agencije.


Iako je Melvil bio ispirisan Polardovim avanturama u stvaranju romana "Mobi Dik", koji je objavljen 1851, mišljenja su da karakter nesrećnog moreplovca nije bio osnova za opsesivnog kapetana Ahaba.

2024 © - Vesti online