Nedelja 13.02.2011.
12:33
D. Lj. Joksić - Vesti

Makedonija: Kompjuter bira roditelje

Kada sistem odabere pet mogućih usvojitelja jednog deteta, na scenu stupa 15-člana Komisija za usvajanje dece pri Ministarstvu za rad i socijalnu politiku.

Svako od njih će dobiti šifrirani predmet, bez generalija - imena i prezimena budućih roditelja - tako da će izbor buduće majke i oca zavisiti isključivo od toga da li oni ispunjavaju sve uslove da postanu roditelji.

Kompjuterski programi kao borci protiv korupcije

Ministar za socijalnu politiku i rad, Dželjalj Bajrami smatra da će se elektronskim izborom roditelja smanjiti dosadašnje malverzacije, korupcija i favorizovanje pojedinih bračnih parova od strane Komisije za usvajanje dece.


Izmene Zakona o porodici poslanici makedonskog parlamenta doneli su još prošle godine, ali elektronsko usvajanje dece je počelo tek sada pošto su otklonjeni problemi sa funkcionisanjem kompjuterskog programa.

U Makedoniji se, prema statistici, godišnje usvajalo između 60 i 80 dece bez roditelja iako se za usvajanje u proseku čekalo od tri do četiri, a nekada i šest godina. U ovom trenutku nove roditelje očekuje 33 dečaka i devojčica, a čak 370 bračnih parova je zainteresovano da usvoji dete bez roditelja.

Probirljivost


Pored slučajeva malverzacije i korupcije prilikom ranijih usvajanja dece, jedan od problema bio je i taj što su bračni parovi postajali probirljivi u trenutku dolaska na red za usvajanje. Nisu prihvatali svako dete koje im je predlagao Centar za socijalni rad. Najčešće su tražili bebe, a odbijali su da usvoje decu romske nacionalnosti, koji su i najbrojniji, kao i decu sa određenim telesnim ili psihičkim hendikepom.

2024 © - Vesti online