Sreda 21.10.2009.
13:23
Tanjug

15 odsto srednjoškolaca probalo drogu

Prema istraživanjima Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta za javno zdravlje "Batut", takođe se uočava porast korišćenja marihuane među učenicima iz Beograda, Niša i Novog Sada.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević izjavio je na konferenciji za novinare u Medija centru da bi smanjenju broja mladih koji počinju da koriste droge doprineli restriktivniji zakoni, smanjenje dostupnosti svih psihoaktivnih supstanci i povećanje cena legalnih droga.

Milosavljević kaže da bi tome doprineli i uključivanje većeg broja mladih u edukativne programe, programe razvoja socijalnih veština, organizovanje preventivnih aktivnosti u školama i lokalnoj zajednici za mlade, roditelje i prosvetne radnike.

On je ukazao na značajnu ulogu medija koji treba na prihvatljiv način da nastave da informišu mlade i odrasle o značaju zdravih stilova života i opasnostima upotrebe svih psihoaktivnih supstanci.

Milosavljević je podsetio da svaka društvena zajednica na planeti ima problem sa zloupotrebom narkotika, kao i da samo upornim i kontinuiranim rešavanjem tog problema, uz pomoć policije, škola, zdravstvenih ustanova i porodica, može doći do preokreta.

Ministar je ovom prilikom najavio početak kampanje pod sloganom "Tvoje ne menja sve" koja će obuhvatiti osam gradova u Srbiji sa idejom da se pokrenu lokalne zajednice i da mladi osete da imaju kome da še obrate u sredini u kojoj žive.

Turneja počinje 26. oktobra u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta postavkom 3D hologramske instalacije, a nastaviće se u Novom Sadu, Subotici, Kragujevcu, Valjevu, Kruševcu, Nišu i Zaječaru.

Milosavljević je istakao da su kampanju podržale najznačajnije farmaceutske kompanije u Srbiji.
 

2024 © - Vesti online