Utorak 01.12.2009.
13:52
Tanjug

Kragujevac: Besna mačka napala dve osobe

Lanac prenosa: divlja životinja (najčešće lisica) ugrizom zarazi domaći nevakcinisanu životinju (pas ili mačka) koje potom napadaju ljude. Bolest napada mozak i izaziva teške posledice
Prema rečima veterinara Branislava Kneževića, mačka nepoznatog vlasnika je u petak ušla u dvorište jedne porodice u selu Gornje Jarušice i napala stariju ženu, koju je ogrebla i izujedala po rukama. Potom je napala i njenog sina koji je uspeo da se odbrani i ubije mačku.

"Nadležni institut u Beogradu potvrdio je da je mačka zaražena besnilom, zbog čega je odmah počela hitna vakcinacija pasa i mačaka u tom selu, a obavezu da vakcinišu svoje mačke i pse imaće i meštani okolnih šest sela", rekao je Knežević.

Naglašavajući da vakcinacija pasa i mačaka košta 700 dinara, Knežević je naveo da svi koji se ne odazovu toj zakonskoj obavezi će biti kažnjeni novčano, a potom će morati i da vakcinišu svoje kućne ljubimce.

On je naglasio i "da su leglo zaraze besnila divlje životinje, lisice, vukovi, šakali i da je jedina zaštita od besnila redovna vakcinacija domaćih životinja".

2024 © - Vesti online