Utorak 01.12.2009.
13:43
Tanjug

Cerić: Bošnjaci manje vredni od suseda?

Reis ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić

"Nažalost, obe poruke, ova iz Brisela da smo manje vredni od naših suseda Srba, Crnogoraca, Makedonaca i Hrvata, i ova iz Švajcarske da su naši verski i kulturni simboli nepoželjni, nisu ohrabrujuće i ne govore o Evropi u kojoj su svi ljudi i svi narodi jednakopravni i jednako vredni poštovanja", rekao je Cerić, a prenela verska novinska agencija Islamske zajednice BiH - MINA.

On je rekao da bosanski muslimani "imaju iskustvo genocida, koji je tako blizu i tako duboko u njhovom sećanju" i dodao da je "zanimljivo da je Švajcarska baš na najznačajniji islamski praznik Kurban bajram odlučila da na muslimanima demonstrira svoju moć, odnosno nemoć u poštovanju ljudskih prava kao temejne pretpostavke sistema evropskih vrednosti.

"Nisam opterećen teorijom zavere, ali je zanimljivo da smo mi autohtoni muslimani u Evropi, Bošnjaci i Albanci, u isto vreme na Kurban-bajram primili vest o tome da smo izvan slobodnog viznog režima u Evropskoj uniji, kao i da su Švajcarci na referendumu glaslai protiv minareta", naveo je on.

Prema mišljenju vrhovnog poglavara bošnjačkih muslimana, "očito je da je Evropa ne samo u ekonomskoj, veći u velikoj moralnoj krizi".

2024 © - Vesti online